Навремето американският президент Роналд Рейгън помогна на Украйна да се пребори с комунистите. САЩ отново са готови да съдействат на украинците да се бият за свободата си, така че да не се наложи американци да воюяват на своята собствена територия.

Това обяви бившият вицепрезидент Майк Пенс по време на изненадваща визита в Киев. Той е първият кандидат-президент от Републиканската партия на посещение в украинската столица след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Фаворитите за номинацията сред консерваторите са Доналд Тръмп и Рон Десантис, които са твърдо против американската подкрепа за Украйна и настояват незабавно да се постигне мир, въпреки че това би означавало украинците да се откажат от свои територии в полза на агресора.

Избягвайки открито да критикува бившия държавен глава Доналд Тръмп, Пенс се опитва да възроди позаспалото крило на неоконсерваторите в състава на Републиканската партия, за чийто родоначалник е определян именно Роналд Рейгън.

"Още от дните на Роналд Рейгън американският народ винаги е заставал до тези, които са се борили, за да защитят свободата си", каза той. "Ние го нарекохме "Доктрината Рейгън" – идеята, че ако навремето сте били готови да се биете с комунистите във вашата страна, ние ще ви дадем средствата да го направите, така че никога да не се налага ние да се борим с тях на наша земя.

Това е неразделна част от нещото, което разруши Съветския съюз и направи възможно поначало Украйна да живее свободно. Но аз вярвам, че мнозинството от републиканците и мнозинството от американците все още се придържат към тази кауза за свобода".

Предположението на Пенс е подкрепено от проучване на Ройтерс и "Ипсос", проведено на 26 и 27 юни 2023 г. От него стана ясно, че 65% от американците (56% от републиканците) подкрепят изпращането на американска военна помощ за Украйна.

"Вярвам, че Америка е лидер на свободния свят", каза Пенс пред "Ен Би Си Нюз". "Но идвайки тук, като частен гражданин – да, мога наистина да се запозная от първа ръка с героизма на украинските войници, които удържаха руската армия, да видя семействата, чиито домове бяха обстрелвани в разгара на безсрамната и непровокирана руска инвазия - това затвърждава решимостта ми да изпълня моята част, да продължа да призовавам за силна американска подкрепа за нашите украински приятели и съюзници."

Съветникът на украинският държавен глава Михайло Подоляк обяви, че Пенс "напълно ясно разбира какво е Русия":

"Той дълбоко разбира Русия и дълбоко разбира естеството на този конфликт - че не става въпрос за територии, нито за някакъв бизнес, нито за нещо друго освен основното... тези ценности, на които са изградени Съединените щати", каза Подоляк, след което ги назова поименно - "свобода, конкуренция и демокрация".

Пенс обясни визитата си в Киев с необходимостта "американският народ да осъзнае напредъка, който постигнахме, и как подкрепата за украинската армия е наш национален интерес".

"Вярвам, че сега, повече от всякога, имаме нужда от лидери в нашата страна, които да формулират значението на американското лидерство по света. Ще оставим изборите и политиката сами да се оправят, но за мен беше важно да бъда тук, за да разбера по-добре какво е изтърпял народът на Украйна, безсмисленото насилие, което е било извършено при непровокираната инвазия от руските военни, и напредъка, който е постигнал при  отблъскването на тези военни".