Най-малко 78 души бяха задържани на протестите във Франция през изминалата вечер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 20 от тях в Париж.

Призивите за спокойствие, отправени от властите и от роднините на застреляния от полицай Наел, изглежда са били чути, защото тази нощ ситуацията в страната бе доста по-спокойна и към 01:30 часа местно време не бяха подадени сигнали за големи инциденти.

Ескалация имаше все пак в някои населени места, които наложиха намесата на полицията със сълзотворен газ, но като цяло нощта протече спокойно в сравнение с предходните пет вечери, а броят на задържаните е много по-малък към същия час на предишните протестни вечери, съобщава агенцията.

Из Франция бяха разположени 45 000 полицаи с бронирана техника.

По-късно днес френският президент Еманюел Макрон ще приеме председателите на двете парламентарни камари Яел Браун-Пиве и Жерар Ларше. Утре ще има среща с над 220 кметове на засегнати от размириците населени места.

Предмет на дискусии на всички тези срещи са размириците и вандалските прояви, обхванали редица френски градове след застрелването от френски полицай на 17-годишния Наел по време на пътна проверка в Нантер, край Париж. Полицаят вече бе обвинен в умишлено убийство. А по-рано днес бабата на Наел - Надя, помоли участниците в протестите да прекратят разрушаването на френските градове. Тя призова всички за спокойствие и подчерта, че онези, които чупят и подпалват, използват смъртта на внука й просто като претекст. Бабата на Наел добави, че е гневна на полицая, застрелял внука й, но, че не иска да прави обобщения за полицията като цяло.

Над 3100 души бяха задържани досега по време на протестите във Франция, най-много в Париж, Марсилия, Лион, Тулуза, Бордо. На места беше въведен полицейски час. 

По време на погромите бяха плячкосани магазини, супермаркети, потрошени и подпалени бяха коли и превозни средства на градския транспорт. Атакувани бяха обществени сгради, кметства, училища и полицейски участъци. На атаки бяха подложени и народни избраници и полицаи.

Най-тежкото нападение беше в град Л'Ей ле Роз, където нападатели врязаха подпалена кола в къщата на кмета и после я замеряха с пиратки. При опит да избяга оттам с двете си деца, съпругата на кмета си счупила крака и била приета спешно в болница. По случая е започнало разследване за опит за убийство.