Андрей Рубльов е на мнение, че организаторите на "Уимбълдън" са допуснали грешка с недопускането на тенисисти от Русия и Беларис през миналата година заради войната в Украйна.

Те бяха спрени - единственно там, а надпреварата понесе глоби от тенис асоциациите на жените и мъжете. Най-голямата санкция бе, че не се даваха точки.

На започналата вчера надпревара руснаци и беларуси играят, макар и - като навсякъде другаде, без да представляват страните си, без флаг, символи и след подписани декларации, че не подкрепят инвазията, нито пък по някакъв начин я популяризират. И че не получават държавна помощ.

"Ние говорихме и мисля, че можехме да намерим решение. Ако наистина искаме да правим нещо по-добро за тениса и за хората, имаше по-добри възможности. Не просто да забраним участие, защото те по този начин навредиха само на себе си, каза световният номер 7 в Лондон. - В крайна сметка мисля, че имаше опции да се справим много по-добре. Но сега пак сме тук и аз съм наистина щастлив да се върна."

25-годишният Рубльов преодоля пасив от 2:5 във втория сет и победи австралиеца Макс Пърсел с 6:3, 7:5, 6:4. Във втория кръг той ще играе със сънародника си Аслан Карацев.

В рекордното си 24-то участие на "Уимбълдън" Винъс Уилямс (САЩ) загуби от Елина Свитолина (Украйна) с 4:6, 3:6. 43-годишната американка падна тежко в началото и това оказа влияние на представянето й. Тя има пет титли в състезанието, но последната бе през 2008 г.

Напред при жените продължават Ига Швьонтек (Полша), Виктория Азаренка (Беларус), Джесика Пегула (САЩ), Даря Касаткина (Русия), Елизе Мертенс (Белгия)... Като цяло изненади липсваха. Азаренка заяви, че е почувствала подкрепа от публиката.

При мъжете във втория кръг са шампионът Новак Джокович (Сърбия), Лоренцо Музети (Италия), Хуберт Хуркач (Полша), Каспер Рууд (Норвегия). След 4-сетова битка с Майкъл Моу (САЩ), още на старта багажа трябваше са стегне Феликс Оже-Алиасим (Канада).

А вчерашният първи ден беше белязан от опашки от зрители, като някои се редяха близо 10 часа. Дотам се стигна заради допълнителни мерки за сигурност и проверки. Последните бяха за боя, лепило и т.н. - организации обявиха, че ще използват турнира за протести за различни каузи, най-вече екологични, но на "Уимбълдън" не искат да допуснат това.

Така организаторите и спонсорите предупредиха закупилите билети и гостите да се подготвят за по-дълго от обичайното чакане за влязат в комплекса.

Мачът на Григор - отложен, този на Виктория Томова - прекъснат

Мачът на Григор Димитров от първия кръг беше отложен за сряда.

Поставеният под номер 21 българин трябваше да излезе днес следобед на корт номер 18 срещу квалификанта Шо Шимабукуро (Япония), но срещата беше пренасрочена за утре заради дъжд.

А първата ни ракета при дамите Виктория Томова започна срещата си от първия кръг при жените срещу 27-ата в схемата Бернарда Пера (САЩ). Софиянката загуби първия сет с 6:7(3), след което спечели подаването си на старта на втората част, а при 40:40 във втория гейм двубоят беше прекъснат. И преместен за сряда.

Томова навакса ранен пробив пасив, след което реализира обрат и при 6:5 сервираше за спечелване на първата част, но не се възползва. В тайбрека Пера взе четири поредни разигравания, за да поведе в резултата.