Рускинята Дария Касаткина, която играе на тенис турнира в Ийстбърн, Англия, изрази тревогата си за войната в Украйна и случващото се в последните дни в родината й. На пресконферения, цитирана от световните агенции, тя заяви, че се страхува за семейството и приятелите си, които попаднаха по пътя на "Вагнер" в събота.

Малко по-рано Касаткина, номер 11 в света и първа ракета на Русия при дамите, победи с 6:3, 6:1 украинката Анелина Калинина в много напрегнат мач. След края му Калинина отказа да поздрави своята опонентка, като директно се насочи към скамейката. Това й се случва не за първи път, но този път поне не беше освиркана от публиката.

"Родителите ми и цялото ми семейство все още са в Русия, каза Касаткина, която живее в Дубай. - Както виждате всички, последните няколко дни там е пълен хаос". 

"Тревожа се за приятелите ми, защото по-близките от тях реално живеят във Воронеж, където влезе човекът с частната армия. Бях много уплашена. Знам, че при украинците положението е много по-тежко и разбирам как се чувстват те. Аз също се тревожа за хората, които обичам", добави Дария.

Касаткина се готви за участие на "Уимбълдън" - без да представлява Русия, без флаг, символи и т.н, след като през миналата година на тенисистите от Русия и Беларус беше забранено да се състезават в тази надпревара от Големия шлем.

"Измина една много тежка година и не знам това колко още ще продължи. За да бъда честна, краят изобщо не се вижда. Случващото се е ужасно и няма смисъл да крия чувствата си. Трудно е да ги потискаш толкова време. Остава ми само да се отнасям добре с хората, останалото не зависи от мен", добави Касаткина, която и друг път се е изказвала против войната, но това не пречи да понася негативи от съпернички и фенове.

По-рано този месец Касаткина бе изпратена с освирквания на "Ролан Гарос" в Париж, след като загуби срещу друга украинка - Елина Свитолина. Знаейки, че тя няма да й стисне ръката край мрежата, рускинята вдигна палец към нея и така предизвика реакция от публиката.

При отказа на Калинина обаче този път не реагира и може би това се оказа решаващо зрителите в Ийстбърн само да ръкопляскат, като за край на двубоя.

"Не мисля за случващото се (в Украйна и Русия, бел. ред.) само тогава, когато съм на корта. Тенисът е единственото ми убежище. Следя войната от първия й ден и негативните емоции се натрупват", продължи рускинята.

"Благодарна съм, че получих възможността да играя тенис, а сега и да се завърна във Великобритания защото това ми помага много", каза още Дария Касаткина.