GoChess e най-новият амбициозен проект на компанията за смарт играчки Particula. Той представлява първата в света роботизирана шахматна дъска, която работи с технология за изкуствен интелект, осигуряваща безпрецедентно ниво на реалистичен геймплей.

Макар и революционната дъска да е първа по рода си, технологиите с изкуствен интелект не са нещо ново в света на игрите. Още в зората на дигиталната еволюция едни от първите заглавия, които позволяваха на играчите да се изправят срещу компютър, бяха класически настолни игри или игри с карти, като пасианс, покер, табла, шах и други.

Някои от тези мисловни игри привлякоха вниманието на учените със своята сложност и предизвикателен характер и те започнаха да работят върху специални алгоритми за тези конкретни игри. Така се появиха машините за изкуствен интелект като AlphaZero, AlphaGo, DeepStack и много други. AlphaGo стана първата компютърна програма, която победи професионален играч в Go. DeepStack постигна същото, но в още по-сложна игра с несъвършена информация - на Texas Hold'em покер, чрез дълбоко обучение и почти човешка интуиция. А в сферата на шаха първият алгоритъм, който достигна до професионални нива на игра чрез обучение с подсилване, беше AlphaZero на Google. Всички тези експерименти и постижения развиват уменията на изкуствения интелект в редица сфери, но едновременно с това променят облика на игралния свят, пример за което е GoChess.

GoChess представлява вълнуваща стъпка напред в еволюцията на шаха. Чрез комбиниране на вечната традиция на физическия шах със силата на AI, той предлага на играчите завладяващо и образователно игрово изживяване. Способността на AI да анализира ходовете, да дава насоки и да се адаптира към различни нива на умения прави GoChess ценен инструмент както за обикновени играчи, така и за отдадени шахматни ентусиасти. GoChess също така дава възможност за игра срещу хиляди играчи онлайн, които играят в приложението, което се свързва с платформи като Lichess.org и Chess.com и директно взаимодейства с дъската, движейки фигурите по начина, по който би го направил човек.

Революционната дъска е оборудвана с мощна AI система, разработена с помощта на най-съвременни алгоритми за машинно обучение и преминала строги тестове, за да достигне до забележително ниво на игра. Алгоритъмът използва сложни стратегии, преценява играта с няколко хода напред и адаптира своя процес на вземане на решения въз основа на ходовете и стила на противника. В това се крие и предимството в играта на шахмат пред други логически игри, като например покер. В шаха всеки един ход е видим на дъската и за двамата опоненти, така че те могат да организират стратегията си като отговор на ходовете на противника, докато при покера играчите не виждат какви карти държи опонента в ръката си, което добавя допълнителен елемент на неизвестност и непредвидимост.

И така, виждайки какво се случва на дъската, играчите могат да се учат от уменията на GoChess освен да го използват като опонент. Дъската разполага със сензори и вграден дисплей за откриване и показване на движенията, елиминирайки необходимостта от ръчно движение на фигурите. Тази функция е особено полезна за начинаещи или за играчи, които предпочитат по-визуално интерактивен подход към играта. Дисплеят може също така да демонстрира анализ на играта, представяйки алтернативни ходове и подчертавайки потенциални стратегии, което го прави ценен инструмент за обучение на играчи от всички нива. Функцията за обучение може да се персонализира, позволявайки на играчите да коригират нивото на помощ според техните предпочитания и ниво на умения. Начинаещите могат да получат изчерпателни насоки, докато напредналите играчи могат да подобрят стратегията си чрез предложенията на алгоритъма. 

Играта се отличава още с преносим дизайн, който отговаря на нуждите на шахматните ентусиасти, които са постоянно в движение. Играчите могат да се насладят на игра на шах навсякъде, благодарение на възможността да разглобят дъската и да използват независимо използваемия сензор и LED повърхността. GoChess идва и в по-бюджетна Lite версия, която предлага възможност за самостоятелна шахматна дъска без роботизирани възможности. 

В момента играта се намира в предварителна продажба през платформата за финансиране Kickstarter на цени, започващи от $219. Очаква се иновативната шахматна дъска да достигне до потребителите и до широката аудитория след около година, но на по-високи цени.