"Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между Министерството на отбраната (МО) и ВМЗ - Сопот е мярка, която позволява да се освободим от боеприпаси оперативен запас, които са на края на своя експлоатационен ресурс."

С тези думи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на практика опроверга днес президента и главнокомандващ армията Румен Радев, който малко по-рано през деня направи внушение, че България може да остане без боеприпаси като започне да снабдява Украйна. 

Според ген. Запрянов, ако не деблокираме и не се освободим от боеприпасите по складовете сега, ще се наложи след няколко години да ги утилизираме.

"За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които твърдят, че ние ще деблокираме всичко, което имаме в складовете, и след това ще чакаме те да бъдат попълнени", коментира още той, цитиран от БТА. 

Ще деблокираме запаси, когато получим запасите, които са обещани да бъдат произведени за МО, обясни заместник-министърът.

Той запомни, че има наредба, с която запасите се блокират или деблокират и която регламентира колко време след деблокирането им трябва да бъдат възстановени.

Както Клуб Z писа в своята статия "Сливи за смет". Или как България заобикаля помощта за Украйна и за собствената си армия" през февруари, едно, че има решение на 48-ото Народното събрание, в което се посочва" "Министерският съвет да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи въоръжение и боеприпаси, чийто срок на съхранение изтича до три години, включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от държавните публични предприятия на съответната равностойност"; и второ доклад на МО описва, че "основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, определени като ведомствени военновременни запаси, са произведени в периода 70-те - 90-те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано".

"Това, което България ще предостави на Украйна с втория транш военна помощ, по същност и характер е като в първия транш – излишни боеприпаси и някои технически средства, обясни още заместник-министърът. Решението за ускоряване на процеса за освобождаване на допълнителни оперативни запаси е взето, защото в МО има писмо от ВМЗ – Сопот, че те са в състояние в изпреварващи срокове да възстановят това, което е подадено", увери повторно зам.-министърът.

Мобилизация

"Изтеглиха от парламента важен документ - за състава на военновременните формирования, като погазиха разчетите на военната експертиза от какво въоръжение и боеприпаси имаме нужда, за да ги поддържаме. В момента текат скоростни процеси на препланиране и промяна на критериите, така че да бъдат освободени определени въоръжения и боеприпаси и да бъдат обявени за излишни на базата на нови разчети", разкритикува още Радев по-рано днес.

А в отговор ген. Запрянов отвърна, че всички военновременни формирования, които Народното събрание е задължило МО да има готовност да мобилизира и техните запаси са налични, заяви Атанас Запрянов. "Ако се наложи да правим мобилизация, можем да ги въоръжим и да бъдат готови да воюват. Оперативните запаси са извън формированията", посочи още той.

Радев визира фактът, че редовния кабинет отмени преди седмица проект на кабинета на президента - "за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса на въоръжените сили". Така формулирано решението не "грабва окото". Какво всъщност се крие зад него? 

Както Клуб Z писа, в един от последните дни на 48-ото НС депутатите са обсъждали внесения в края на декември от кабинета "Проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне на числеността на запаса за въоръжените сили". Това е било опит за поредно ограничаване на военната помощ. С него на практика се е искало увеличаване на резервите от хора и техника, което трябва да бъде достигнато до 31 декември тази година. 

Според източниците ни е ставало въпрос за увеличение с 25 на сто, като целта е била парламентът да "парафира" искането, за да може впоследствие служебната власт да се мотивира: "Няма какво да дадем на Украйна, защото ще навлезем в мобилизационния запас".

По каналния ред

Радев каза също днес, че списъкът с въоръжението, поискано от президентът на Украйна Володимир Зеленски, е в Министерския съвет и държавният глава не е запознат с него.

"Ако президентът иска такава информация, има ред, по който той може да я изиска и никой не може да откаже. Президентът е допуснат на 100% до информацията във Въоръжените сили", отговори Запрянов.