Милиардерът Илон Мъск заяви, че смята, че Китай се интересува от съвместна международна рамка в областта на изкуствения интелект, който извод си прави от разговорите, които е провел при посещението си в Китай преди няколко седмици, предаде Ройтерс.

Мъск направи тези забележки в Tуитър заедно с двама американски конгресмени – демократа Ро Хана и републиканеца Майк Галахър.

"Китай определено се интересува от работа в съвместна международна рамка за регулиране на изкуствения интелект", каза Мъск, предава БТА.

Той добави, че се е застъпвал за регулиране на изкуствения интелект и надзор, включително по време на срещите си в Китай.

Забележките бяха направени в същия ден, в който Мъск стартира своя дългоочакван стартъп за изкуствен интелект "ексЕйАй" (xAI), след като в продължение на месеци спореше за потенциала на изкуствения интелект за "унищожаване на цивилизацията".

Преди няколко седмици Мъск пътува до Китай, където неговата компания за електрически автомобили "Тесла" има завод в Шанхай, и се срещна с китайските министри на външните работи, търговията и промишлеността в Пекин. 

След като се срещна с официални лица по време на пътуването си до Китай, Мъск миналия месец заяви, че китайското правителство ще се опита да инициира регулиране на изкуствения интелект в страната. 

Няколко правителства обмислят как да смекчат опасностите от нововъзникващата технология, която преживява бум на инвестиции и популярност сред потребителите през последните месеци, след като пускането на  популярния чатбот с изкуствен интелект ЧатДжиПиТи (ChatGPT).