Събитието на седмицата безспорно бе срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли. Тя започна със скандал - на път за литовската столица украинският президент Володимир Зеленски определи като "абсурдно" решението на алианса да не представи график за присъединяването на Украйна в блока.

Впоследствие генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оповести кога страната-жертва на необосновата руска агресия ще бъде приета - "когато съюзниците се споразумеят и условията бъдат изпълнени".

Може би се чудите за какви "условия" става дума? През следващите дни ръководните фактори в алианса така и не избистриха термина, като единствено посочиха, че Украйна трябва да предприеме редица "реформи" преди въобще да бъде поставен на дневен ред въпроса за присъединяването.

Все пак срещата не може да бъде окачествена като провал. 11 страни обявиха, че ще обучават украински пилоти на западните самолети Ф-16, като се очаква през март 2024 г. модерните изтребители да порят украинския небосвод.

Германия обеща да изпрати ракетни системи "Пейтриът", Франция - ракети с голям обсег SCALP, Норвегия - дронове, Канада - бронетранспортьори: това са малка част от оръжията, които бяха обещани на украинците в момент, в който освободителите организират контраофанзива.

Малко преди финала на срещата Зеленски и Байдън проведоха разговор, който по думите и на двамата се оказал много ползотворен. Малко преди това лидерите кратко поговориха пред медии, като американският президент се опита да разведри обстановката:

"Лошата новина за вас е, че ние никъде няма да отидем. Вие сте заседнали при нас. Никъде няма да ходите".

Едва ли обаче в Кремъл намират шегата за забавна.

Швеция в НАТО. Възражда се средновековен "Скандинавски съюз" 

Ден преди срещата във Вилнюс стана ясно, че турският президент Реджеп Ердоган все пак ще пусне Швеция в НАТО. Очаква се парламентът на южната ни съседка да ратифицира присъединяването на скандинавската държава през октомври.

Швеция ще последва Финландия, която през април 2023 г. официално стана членка на алианса. Непосредствено след Вилнюс, Байдън посети Хелзинки, където проведе среща с лидерите на северните държави - Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Исландия. По време на разговорите норвежкият премиер Йонас Гар Сторе шеговито вметна, че "историците ще обсъждат дали не трябва да се върнем чак до XIV в., за да се видим (лидерите на въпросните страни) на една маса".

И до известна степен има право. През 1397 г. е установена Калмарската уния - съюз между трите кралства на Дания, Норвегия и Швеция под властта на датската кралица Маргрета I. Алиансът се разпада през 1523 г. поради вътрешни спорове между членките.

Така Путин постигна немислимото: не само извади НАТО от "мозъчна смърт", но и увеличи мощта му, като добави в неговите редици съвременното проявление на Калмарската уния.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

Започваме с "бронзовите медалисти" - бабите от "Отрядите на Путин". Руският президент не скастри турския си колега заради пускането на Швеция в НАТО. Неговите най-върли фенове обаче не успяха да преглътнат обидата.

"Ердоган, ти се показа в много лоша светлина, дръж се прилично. Дръж се много по-добре, не върши глупости, не привличай внимание към себе си.(...) Трябва да се поучиш от Владимир Путин - на благородство и интелект".

"Осребряваме" израелския проруски бивш дипломат Яков Кедми заради прогноза, която е безспорно рационална, стига да живеете в паралелна Вселена, в която ролите на Русия и Западът са разменени.

"Последното нещо, което ще направят там (във Вилнюс) - ще подпишат планове за начало на война с Русия. Там ще се утвърдят плановете за война с Русия, ясно, по етапи. Но допуснаха малка грешка: когато конкретизираха южния театър на военните действия, те скромно написаха "Черноморския басейн". Не, Средиземно море ще е. Там е Шестият флот. От това се интересуват. Оттам идва заплахата за Русия, не от Черно море. Шестият флот не влиза в Черно море. Ще навлезе от Средиземно море. И ще се води битка за Средиземно море, от Сирия до Алжир".

Влиянието на "Отрядите на Путин" и Кедми не напуска пределите на Руската федерация. Не може да се каже същото за Робърт Кенеди-младши (племенник на бившия американски президент).

"COVID-19 е нагласен да атакува хората с бял и с черен цвят на кожата. С най-силен имунитет са евреите ашкенази и китайците. Не знаем дали нарочно са се прицелвали в тях, но има доклади, които разкриват разминаванията при последиците от инфектирането по расов и етнически признак. Също така знаем, че китайците инвестират стотици милиони в разработването на биологични оръжия. Ние също разработваме биологични оръжия - това е функцията на всичките биолаборатории в Украйна - те събират ДНК на руснаци, събират ДНК на китайци, за да помогнат с таргетирането на хора по расов признак".

Робърт Ф. Кенеди-младши е "черната овца" в прочутата фамилия. Но със сигурност не е без поддръжници. Той е кандидат-президент от Демократическата партия за изборите през 2024 г. Заема второ място сред избраниците на лявата партия, но отстъпва с близо 60% от Байдън. 

Може би трябваше да се пробва при републиканците - според проучване на YouGov през юни 2023 г. цели 29% от консерваторите одобряват Кенеди-младши.

"Рашисти" живеят и в Америка. Броят им не бива да бъде подценяван, особено с наближаването на американските избори.