НАТО е в "мозъчна смърт", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за днешния брой на британското сп. "Икономист".

Той има предвид оттеглянето на САЩ от ангажиментите им към пакта и поведението на Турция, която е член на алианса, предаде Франс прес.

"Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО", каза Макрон, пледирайки за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

Това по думите му трябва да стане по време на среща на върха на НАТО в Лондон в началото на идния декември. 

"Нямате никаква координация на стратегическите решения на Съединениге щати с партньорите в НАТО и ние сме свидетели на агресия, извършвана от друг партньор в НАТО, Турция, в зона, където са заложени наши интереси, без координация", подчерта френският президент. 

"Това, което стана, е огромен проблем за НАТО", добави той.

Какво става с член 5, ако Сирия отвърне на Турция?

В тези условия  държавният глава на Франция се пита за бъдещето на член 5 от Североатлантическия договор, който предвижда военна солидарност между членовете на алианса, ако някой от тях бъде нападнат.

"Какво става с член 5 утре? Ако режимът на Башар ел Асад реши да отвърне на Турция, ние ще се ангажираме ли? Това е истински въпрос. Ние се ангажирахме да се борим против "Даеш". Парадоксът е, че американското решение и турската офанзива в двата случая имат  един и същи резултат: жертването на нашите партньори на място, които се биха с "Даеш", Сирийските демократични сили" (СДС), каза Макрон. 

СДС, коието са доминирани от кюрдски бойци, бяха съюзници на международната коалиция, водена от САЩ за борба с джихадистката групировка "Ислямска държава" ("Даеш") преди неотдавнашното изтегляне на американците от Сирия.

Маргинализация и "изчезване" на Европа?

Макрон смята още, че Европа "ще изчезне", ако не "мисли за себе си като за световна сила".

"Не мисля, че драматизирам нещата, опитвам се да бъда ясен", каза френският президент.

Той посочи три големи опасности за Европа: тя да "забрави, че е общност", "разминаването" на американската политики и на европейския проект, появата на силата Китай, "която ясно маргинализира Европа".

Това според него прави "насъщна от една страна Европа на отбраната - Европа, която трябва да добие стратегическа автономност и способности във военен план. И от друга страна - да възстанови без никаква наивност стратегическия диалог с Русия, който ще отнеме време".

"Президентът Тръмп ... поставя въпроса за НАТО като за търговски проект. Според него това е проект, в който Съединените щати осигуряват форма на геополитически чадър, но в замян трябва да имат икономическа изключителност, т.е. това е прочина да се купува американското. Франция не се е подписвала под това", каза Макрон.

"От 70 години, успяхме в едно малко геополитическо, историческо и цивилизационно чудо: политическо уравнение без хегемония, което позволява мира... Но днес има поредица явления, които ни поставят в положение на ръба на пропастта", казва още Макрон, според когото ЕС "се изтощава с Брекзит".

Той упреква европейците, че не дават признаци да са се събудили за реалността, че "е голям рискът да изчезнем геополитически или във всеки случай повече да не бъдем повече господари на съдбата си".

Меркел не е съгласна

По-късно днес в Берлин германската канцлерка Ангела Меркел отхвърли оценките на Макрон, включително за това, че НАТО преживява „мозъчна смърт“, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Меркел каза, че подобни коментари са излишни.

Макрон „използва драстични думи, което не е моето виждане за сътрудничеството в НАТО“, заяви Меркел след разговори с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който беше на визита в Берлин.

Столтенберг междувременно подчерта, че НАТО все още е „силна“ организация, като добави, че САЩ и Европа „работят заедно повече отколкото са го правили от десетилетия“.