Последните изказвания на Румен Радев на тема войната в Украйна обединиха за пореден път граждани за протест под прозорците на президентството. Тази сряда се организира митинг под надслова "Протест срещу недопустимите внушения направени от Румен Радев #impeachwithme" - с искане за импийчмънт на държавния глава и по аналогия на големите протести с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - #ДАНСwithme.

"Украйна настоява да води тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа", заяви в петък Радев на журналистически въпрос за Срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

С което предизвика вълна от негативни обществени и политически реакции.

"Чл. 92. от Конституцията на Република България гласи: (1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.

С предстоящото събитие изразяваме възмущението си от последните изяви на президента Румен Радев, с които той не прави нищо друго освен да разпространява пропутинска пропаганда. За нас е крайно неприемливо от президентството да се говорят вече близо година и половина лъжи, манипулации и кремълски опорки в лицето на Румен Радев. За нас той с всяко едно свое действие разединява нацията, затова искаме и неговото отсраняване от поста държавен глава на Република България", пишат организаторите на протеста, планиран за 18:30 ч.

Последната серия от протести срещу Радев бе в края на май и през юни, като повод станаха безпрецедентните му изказвания при връчването на втория мандат за съставяне на правителството. Тогава президентът заяви на кандидат-премиера Николай Денков да върне празна папка, понеже мандатът бил "дискредитиран".

По това време вече се очертаваше реална възможност за съставяне на редовно правителство между евроатлантическите партии, определяни от Радев като "войнолюбци", което да сложи край на дългите управления на държавния глава чрез служебни правителства.