Депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че иска в понеделник да си прехвърли парите от частния си пенсионен фонд в Националния осигурителен институт (НОИ). Изявлението на Манолова бе част от въпроса й към вицепремиера Ивайло Калфин, относно промяната в кодекса за социално осигуряване, която бе приета в края на миналата година. С нея се регламентира възможността парите от частните фондове да моагт да бъдат прехвърлени в НОИ.

"ГЕРБ разрушиха втория стълб на пенсионната система, безцеременно, арогантно. Вече месец промените в КСО са факт", напомни Манлова.

Калфин посъветва Манолова да изчака два месеца, защото управляващите вече обявиха, че въпросът ще бъде окончателно решен до края на март. "Очевидно е, че с тази поправка се дава една идея, която трябва да бъде доразработена. Не съм против идеята, възможността за свободен избор трябва да съществува. Това ще се случи, но има нужда от поясняване на законодателството", каза Калфин. Той обясни, че много закони влизат в сила, след като се приемат съответните подзаконови актове и това не е изключение. "Решението е достатъчно важно. Ако два месеца още задържите капиталовата си сметка в осигурителния фонд едва ли ще се случи нещо по-различно", обърна се Калфин към Манолова.

"Що за управление е това, което първо приема закони, после обсъжда, първо се действа, после се мисли", отвърна му Манолова.