Два протеста се проведоха пред президентството в София. Едната част от стеклите се няколкостотин души искат оставката (или импийчмънт) на държавния глава Румен Радев. Организаторите посочват, че не са съгласни с изказванията и позициите на президента относно войната в Украйна. 

Другата част от протестиращите изразиха недоволство, че Радев не е свикал референдума, иницииран от "Възраждане", за отлагането на въвеждането на еврото в България. Те подчертаха, че не са срещу президента, просто нестояват за насрочване на всенародно допитване.

"Радев е позор" и "Тук не е Москва" скандират протестиращите от първата група, настоявайки, че той не се изявява като обединител на нацията, а точно обратното.

България е демократична държава, в която всеки има право да протестира. Въпросът е протестите да водят до някакъв резултат, каза Румен Радев вчера.

Миналата седмица президентът каза, че е редно да бъде проведен референдум за еврото и лева, след като са изпълнени законовите условия и подписите са събрани. Румен Радев обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

Според юристи, в това число конституционалисти, референдум то този казус не може да бъде насрочен, тъй като противоречи на основния закон. България е член на ЕС и като такава е приела да въведе общоевропейската валута - като част от процес, за който е подписала споразумения. С този аргумент НС отхвърли искането за референдум.