"Манчестър Сити" си осигури услугите на хърватския национал Йошко Гвардиол, съобщи журналистът и трансферен специалист Фабрицио Романо във Фейсбук.

"Гражданите" са постигнали споразумение с тима на "РБ Лайпциг" за 21-годишния централен защитник. Те ще платят 90 милиона паунда (104 млн. евро), като сумата може да достигне 120 млн. евро при определени условия.

Ако това е истина, Гвардиол ще стане най-скъпозакупеният бранител във футбола. Рекордът все още държи Хари Магуайър, за когото "Манчестър Юнайтед" преведе 80 млн. паунда на "Лестър" през 2018 г.

Според Романо Гвардиол вече е преминал и част от задължителните медицински изследвания и тестове, така сделката може да бъде финализирана до часове.

Младокът нашумя по време на Световното в Катар, като бе сред най-добрите в тима на Хърватия, който достигна полуфинал и зае третото място. Още тогава стана ясно, че най-късно до лятото ще смени екипа.

Гвардиол е юноша на "Динамо" (Загреб), който ще получи процент от трансфера. Той прекара два сезона в "Лайпциг",за който изигра 88 мача във всички турнири, вкара пет гола и спечели два пъти купата на Германия. Има и две титли на родината си.

По-рано това лято "Манчестър Сити" привлече и още един хърватски национал - Матео Ковачич, който бе взет от "Челси" за 25 млн. паунда.

"Гражданите" имат и изходящи трансфери. Илкай Гюндоган вече бе представен като ново попълнение на "Барселона", а според "Скай спортс" Кайл Уокър е информирал Пеп Гуардиола, че иска да напусне и да премине в "Байерн" (Мюнхен).

В информацията се казва, че Уокър е договорил личните си условия с баварците за двугодишен договор до 2025 г., с опция за още един сезон. Германският гранд ще изпрати първа оферта на "Сити" за 15 милиона евро.

Малко вероятно е обаче двете страни да постигнат споразумение преди "Байерн" да започне азиатското си турне в понеделник. "Сити" също е на път за Азия и ще играе предсезонен мач срещу "Байерн" в Токио.

Би Би Си предава, че "гражданите" са се разбрали със саудитския "Ал Ахли" за Рияд Марез, като на Острова ще получат около 30 млн. паунда. Крилото премина в "Ман Сити" за двойно повече прези 5 години. Той отбеляза 15 гола в 47 мача в изминалия сезон, в който беше спечелен "требъл".

На изхода на "Етихад" може да се окажат също исканият от няколко клуба Бернардо Силва, Калвин Филипс, който може да поеме към "Ливърпул", и Емерик Лапорт.