Русия ще атакува "зърнената инфраструктура" и пристанищата на Украйна. За да създаде усещане за неотложност.

Това съобщи "Институтът за изследване на войната". Според експертите руснаците се стремят да принудят Запада да направи отстъпки.

"Украйна прибира по-голямата част от реколтата си през юли-август и руските удари по пристанищата и селскостопанската инфраструктура могат допълнително да усложнят способността на Украйна да освободи място за ново зърно. Продължителните прекъсвания на доставките на зърно от Украйна биха имали значително въздействие и биха засилили усещането за неотложност, което Кремъл се надява да създаде", твърдят анализаторите.

ISW също така отбеляза, че не е ясно как Руската федерация възнамерява да нанася удари по цивилни кораби в Черно море, но Кремъл вероятно смята, че заплахите му ще имат възпиращ ефект върху морската дейност и ще създаде условия, които ще наподобяват пълна блокада на украинските пристанища, както в началото на войната.

В същото време ISW смята, че опитът за получаване на икономически отстъпки от Запада може да застраши доставките на зърно за няколко страни, върху които Кремъл упражнява влияние.

"Руските удари по украинската пристанищна и зърнена инфраструктура, както и военноморските действия продължават да илюстрират, че Кремъл е готов да използва военноморски сили и прецизни оръжия за решаване на икономическите си проблеми, а не за воюване в Украйна", подчертава институтът.

САЩ: Следим отблизо действията на Руската федерация в Черно море

Съединените американски щати следят отблизо действията на Руската федерация в Черно море. Това заяви координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

"Очевидно продължаваме да призоваваме Русия да се върне към "зърнената сделка" и ще наблюдаваме много внимателно как те решават да се държат в това отношение. Няма правни основания за нападение срещу цивилен кораб, който отива в украинското пристанище за храна", подчерта Кърби.

На 20 юли Русия и Украйна обявиха, че ще смятат за вражески всички кораби, които плават към и влизат в черноморските пристанища на другата страна.