Украинският президент Володимир Зеленски уволни посланика на страната във Великобритания Вадим Пристайко, предаде Ройтерс.

В заповедта на президента не се посочват причините за уволнението, но се казва, че Присайко е отстранен и от поста на представител на Украйна в Международната морска организация.

Великобритания е твърд съюзник на Киев след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари миналата година.

Посланикът неотдавна отправи критика срещу украинския президент, като изрази съжаление за "саркастичните" му коментари по адрес на британския министър на отбраната Бен Уолъс, който бе призовал за повече благодарност за военната помощ, оказвана от съюзниците на Киев, отбеляза Франс прес.

Запитан дали Зеленски е отвърнал саркастично на думите на Уолъс, Пристайко каза миналата седмица в интервю за "Скай нюз", че е доловил лек сарказъм, когато президентът "каза, че всяка сутрин ще се събужда и ще се обажда на Бен Уолъс, за да му благодари".

"Не мисля, че този сарказъм е здравословен", заяви украинският посланик и добави, че руснаците "трябва да знаят, че работим заедно" (с Великобритания бел. ред.).

В заповедта на Зеленски не се уточнява кой ще замести 53-годишния Пристайко, опитен дипломат и бивш вицепремиер, който в продължение на три години заемаше поста на посланик във Великобритания, предаде БТА.