Дрон се вряза във висока бизнес сграда в деловата зона "Москва сити" на Москва, съобщи рано тази сутрин кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от Франс прес.

Собянин информира за няколко дрона, които са летели в посока Москва. Кметът изтъкна, че повечето от тях са били свалени от силите за противовъздушна отбрана. Един от дроновете обаче се е врязал в една от бизнес сградите в "Москва сити".        

"Един от дроновете се вряза в същата сграда в "Москва сити" като миналия път, заяви Собянин в "Телеграм", имайки предвид атаката с дронове, засегнала "Москва сити" в нощта на събота срещу неделя.

Изявление във връзка с атаката тази нощ направи и руското министерство на отбраната.

"През нощта на 1 август бе пресечен опит за терористично нападение на киевския режим с безпилотни летателни апарати срещу обекти в град Москва и в Московска област. Във въздуха, със средства за противовъздушна отбрана, са унищожени два украински дрона", се казва в изявление на ведомството.

Министерството съобщи, че трети дрон е бил заглушен със средства за радиоелектронна борба и се е разбил на територията на комплекса от нежилищни сгради "Москва сити". Предполага се, че това е дронът, ударил небостъргача. Други два дрона са свалени в Подмосковието, отчетена и дронова атака в района на столичното летище Внуково, пишат руските канали в Телеграм.

Кметът Собянин заяви, че при врязването на дрона в бизнес сградата е повредена фасадата на сградата на 21 ѝ етаж. Няма пострадали вследствие на врязването в сградата, поясни Собянин, цитиран от БТА.

В окупирания от Русия Крим е направен опит да бъдат атакувани патрулните кораби "Сергей Котов" и "Василий Биков" с три морски безпилотни катера, съобщи руското министерството на отбраната. То обвини въоръжените сили на Украйна за нападението.

Министерството заяви, че при отразяване на атаката трите безпилотни катера са били унищожени с огън от стандартното въоръжение на руските кораби.
На 25 юни руското министерство на отбраната обвини въоръжените сили в опит да атакуват руския патрулен кораб "Сергей Котов" с морски дронове.

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна ще продължи да нанася удари по окупирания от Русия Крим и Кримския мост.

По-късно във вторник, 1 август 2023 г., ТАСС съобщи, че над района Кара-Коба на кримския град Севастопол е свален дрон. По предварителни данни е имало експлозия на земята и са се запалили треви и храсти, съобщи губернаторът Михаил Развожаев в канала си в Teлеграм.