Гръцки прокурори повдигнаха обвинения за тежки престъпления срещу 104 арестувани при сблъсъците между привърженици на АЕК и "Динамо" (Загреб) в понеделник вечерта, довели до смъртта на 29-годишен грък, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Заради трагичния инцидент УЕФА отложи мача от третия квалификационен кръг на Шампионската лига. АЕК нападна остро "Динамо", заявявайки, че няма да седне на една маса с представители на своя съперник, нито пък е готов да излезе на терена срещу него. Доста гняв бе насочен и срещу УЕФА. 

А обвиненията на прокуратурата са за участие в престъпна организация, притежание на взривни вещества и задействане на експлозия, както и за умишлено убийство на 29-годишния Михалис Кацурис, починал от намушкване с нож. Обвинението за убийство все още не индивидуализирано, тъй като се очакват доказателства от експертите на криминалистичните лаборатории.

Днес заловените - предимно хървати, се явиха пред съда. Сред другите обвинения личат нанасяне на телесна повреда; увреждане на чуждо имущество; насилие преди събитие, свързано със спортна дейност; незаконно притежание, пренасяне и използване на оръжия...

Безредиците се случиха пред стадиона на АЕК в квартала "Неа Филаделфия". 10 души бяха ранени, като четирима остават в болница.

Любителски видеозапис на нападението показва как десетки младежи с бухалки и железни пръти тичат покрай арената. Сред тях избухват сигнални ракети и бензинови бомби. 

Междувременно гръцката полиция блокира магистрали и извършва допълнителни гранични проверки за издирване на още заподозрени. 

По-рано органите на реда арестуваха шестима хърватски граждани при опит да избягат от страната. Петима от заподозрените са задържани на пристанище Игуменица в Северозападна Гърция, докато се готвели да се качат на ферибот за Италия, а шестият е арестуван в автобус, пътуващ за Албания, съобщи полицията.