Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да предостави повече от 13 млрд. долара спешна помощ за отбрана на Украйна и допълнителни 8 млрд. долара за хуманитарна помощ до края на годината, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пакетът включва 12 млрд. долара за попълване на федералните фондове за борба с бедствията в САЩ след смъртоносния климатичен сезон на горещини и бури, както и средства за засилване на контрола по южната граница с Мексико, включително пари за ограничаване на потока от смъртоносен фентанил. Общо  пакетът е на стойност 40 млрд. долара.

Въпреки че последното подобно искане на Белия дом за финансиране на Украйна беше лесно одобрено през 2022 г., този път има различна политическа динамика, посочва АП.

Политическото разделение по въпроса нарасна, като ръководената от републиканците Камара на представителите е изправена пред огромен натиск да демонстрира подкрепа за лидера на партията Доналд Тръмп, който е много скептичен към войната. А американската подкрепа за усилията бавно се смекчава.

В писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти директорът на бюджетната дирекция на Белия дом Шаланда Йънг призова за бързи действия, които да доведат до изпълнение на "ангажимента на САЩ към защитата на родината на украинския народ и към демокрацията по света", както и на други нужди.