Броят на самоубийствата сред руските офицери след началото на войната срещу Украйна се е увеличил значително, пише украинската агенция УНИАН.

„Броят на самоубийствата сред рашистите и руските офицери след пълномащабното нахлуване се е увеличил и е нараснал значително. Някои от тях може да са свързани с такива страхове (че ще попаднат в ръцете на украинските си колеги – б.р.)“, казва Андрий Юсов, говорител на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната, цитиран от агенцията.

Според него Украйна е готова да приеме онези руснаци, които не искат да си цапат ръцете в кръв и да изпълняват престъпни заповеди. Той подчерта, че става дума за хора от различен ранг – от редници до генерали и командири. За да направят това, те трябва да се предадат като част от проекта "Искам да живея". Юсов смята, че това е най-добрият и безопасен изход от ситуацията за руските офицери.

"Ние гарантираме отношение в съответствие с Женевските конвенции и международното хуманитарно право, въпреки че става дума за убийци и агресори. Това означава да гарантираме, че ще става въпрос за залавяне", добави той.

Към март 2023 г. броят на убитите руски офицери във войната срещу Украйна достигна 2000 души, пише УНИАН, без да посочва източник на числата. През юни този брой нараства до 2152 офицери, от които 597 са със звание майор и нагоре. Ликвидирани са и 1554 военнослужещи със звание от лейтенант до капитан.

Няма независимо потвърждение на тези данни.

На 11 юли близо до Бердянск, Запорожка област, въоръжените сили на Украйна са нанесли удар по руски щаб, в резултат на който са убити няколко руски офицери, включително генерал-лейтенант Олег Цоков.

В наскоро окупирания Мариупол украински партизани масово отровиха руски офицери. Окупационните власти подозират, че в храната на отровените са сипани цианид и пестициди.