"София Прайд" се оплака от проверка на прокуратурата. Това става ясно от публикация във „Фейсбук“.

Става въпрос за проверка на Софийската районна прокуратура дали кампанията "Нашето семейство те кани на София Прайд" заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност.

"По този повод представители на фондация GLAS и БХК бяха извикани в СДВР, за да дадат обяснения и "да посочат точния брой гей двойки, участвали в кампанията и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на Република България, както и семействата, които не са гей двойки".

Това не е първоаприлска шега, а текст от прокурорската проверка, която е започнала по сигнал на Инициативния комитет за свикване на референдум срещу "джендър идеологията", организиран от БСП“, изтъкват от "София Прайд".

Те обръщат внимание, че вчера в СДВР са били извикани и участниците в кампанията – Галина и Елена, за да дадат обяснение защо са си позволили да се снимат с децата си и да твърдят, че са едно нормално и почтено българско семейство. От "София Прайд" определят това като тормоз, който няма да толерират. Те смятат, че МВР и Прокуратурата са съучастници в него и правят заявка, че предприемат действия по сезиране на международните институции и своите партньори.

Същевременно от организацията обръщат внимание, че почти два месеца след "София Прайд" нито полицията, нито Прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация, са предприели стъпки във връзка с вандализирането на кампания "Нашето семейство те кани на София Прайд".