След световния рекорд за юноши на 400 метра свободен стил и три титли на Европейското първенство за юноши и девойки, Петър Мицин добави още една европейска титла.

Младият българин направи това на първенството на Стария континент за мъже и жени до 23 години в Дъблин (Ирландия) в същата дисциплина, така затвърди отличната си форма.

"Мисля, че направих наистина добро плуване. Не очаквах да съм толкова бърз, защото в предишните дни не се чувствах толкова добре. Много съм щастлив, че съм първи на Европейското първенство до 23 години", коментира 17-годишният Мицин пред организаторите след състезанието.

Колкото до конкуренцията със сребърния медалист и представител на домакините Даниъл Уайфен, Петър Мицин комантира следното:

"Опитах се да поддържам темпото му и се радвам, че имах шанса да се състезавам срещу него. Много съм щастлив, че нещата се получиха така, както трябваше."

Мицин, който бе най-малък от всички финалисти и след седмица ще навърши 18 години, спря хронометъра на 3:46,16 минути. Той изпревари с близо секунда и половина Уайфен - 3:47,57 минути. Мицин беше втори след първите 150 метра след 22-годишния ирландец, но след това го изпревари и до края на финала не изпусна лидерската си позиция. 

Трети остана американецът Рекс Моурър, който завърши на 1,47 секунди зад Петър Мицин.

Във финала взе участие още един българин - Йордан Янчев, който също се представи изключително добре и завърши на пето място с време 3:51,09 минути.