След разговори, продължили повече от три часа, на 23 август 1939 г. в Москва (СССР) министрите на външните работи на Германия и СССР Йоахим фон Рибентроп и Вячеслав Молотов подписват Пакт за ненападение между Германия и СССР, т. нар. пакт Рибентроп-Молотов. Пактът е със срок на действие за 10 години и автоматично продължаване за още пет, в случай че нито една от страните не го денонсира година преди изтичането му.

Съгласно чл. 1 на Пакта „двете договарящи се страни се задължават да се въздържат помежду си от всякакъв акт на насилие, от всякакво нападателно действие, било то индивидуално или общо“.

Това припомня днес БТА като част от архивите си - как е отразила важни исторически събитие.

Още на 22 август 1939 г. БТА предава информации от Германската телеграфна агенция и Ройтер за предстоящото подписване на Пакт за ненападение между двете страни:

Берлин, 22 август 1939 г. /ГТА/ Германското и съветското правителства се съгласиха да сключат пакт за ненападение. Г-н Фон Рибентроп ще пристигне утре, на 23 август, в Москва, за да приключи преговорите.

***

Берлин, 22 август 1939 г. /Ройтер/ Съобщава се официално, че Германия и Съветска Русия са се съгласили да сключат пакт за ненападение. Г-н фон Рибентроп ще отиде утре в Москва, за да приключи преговорите. Това съобщение бе прочетено лично от представителя на Германската телеграфна агенция, вместо от говорителя на радиото. 

***

Москва, 22 август 1939 г. /Хавас/ Според меродавните среди твърди се, че СССР иска да сключи с Германия пакт за ненападение и не ще се съгласи никога да сключи пакт „за подкрепа на нападението“. В същите среди се подчертава, че всички пактове за ненападение, сключени досега от СССР съдържат следната клауза:

„Ако една от договарящите сили прибегне до нападение срещу друга сила, договарящата страна ще може да денонсира тоя пакт без предупреждение.“

По всяка вероятност тая клауза ще фигурира също и в германо-съветския пакт. Най-меродавните съветски среди твърдят, че сключването на пакта за ненападение с Германия е напълно съвместимо със сключването на тристранен англо-френско-руски пакт. Той щял  да бъде предназначен да възпира Германия, ако тя настоява в своите планове за разширение.

От друга страна, същите среди смятат сключването на един германо-съветски пакт за ненападение е като уместен и полезен, тъй като той щял да разведри обтегнатата атмосфера между двете страни. Що се отнася до малките сили, съседни на СССР, опасенията им са безпредметни, тъй като СССР няма сега никакво намерение да ги пожертва заради сближението си с Германия.

***

Варшава, 22 август 1939 г. /Ройтер/ Според полското схващане германо-съветският пакт бил само една стъпка повече във войната на нерви.  Подчертава се, че Полша, от своя страна, е вече сключила пакт за ненападение със СССР, тъй че сключването на германо-съветския пакт не щял да измени с нищо полското становище спрямо СССР и Германия. Според полското обществено мнение подписването на тоя пакт е само един признак на слабост от страна на Германия, защото ще преобърне всичките ѝ идеологични начала.

В бюлетина на БТА четем и коментарите за предстоящото подписване на Пакта за ненападение между Германия и СССР:

Париж, 22 август 1939 г. /Хавас/ Френският печат възпроизвежда телеграмата на Германската телеграфна агенция, в която се съобщава решението на Германия и СССР да сключат пакт за ненападение, обаче, като има предвид безсъмнено късния час, в който е получено това съобщение, както и липсата на потвърждение от Москва някои вестници прибавят към тази новина една въпросителна и коментарите са много редки.

В. "Пти Журнал“ съобщава тази новина с големи букви и пише:

„Един сензационен факт, казваме ние всички, но възможността бяхме предвидили отдавна на няколко пъти."

***

Амстердам, 22 август 1939 г. /ГТА/ Новината за сключването на германо-съветския пакт за ненападение и за заминаването на г-н Фон Рибентроп за Москва произведе в Холандия голяма сензация. Вестниците предават новината на най-видно място като най-важното събитие на деня.

В. "Телеграф“ пише, че важността на този пакт при сегашните обстоятелства трябва да бъде подчертан най-дебело. Последиците на това съвсем ново политическо положение в Европа  не могат да бъдат предвидени във всички подробности, обаче, трябва да се изтъкне, че сключването на тоя пакт ще има преобладаващо значение в развоя на данцигската криза.

***

Стокхолм, 22 август 1939 г. /ГТА/ В тукашните политически и дипломатически среди новината за сключването на германо-съветския пакт дойде като бомба. Заявява се открито, че това е една двойна германска победа от световно политическо значение. Изтъква се, че политическото положение е добило съвсем нов вид и че плановете за обкръжаването на оста на западните сили са получили непоправим удар. Изказва се мнение, че съдбата на Полша е решена ако продължава да отказва да се разбере с Германия.

В тукашните полски и английски среди се забелязва смущение. Вестниците обнародват новината под най-сензационни заглавия и поместват портретите на фюрера, г-н Фон Рибентроп и г-н Сталин и г-н Молотов. 

***

Москва, 22 август 1939 г. /Хавас/ Г-н Фон Рибентроп ще отседне в Москва в сградата на бившата австрийска легация, станала собственост на Райха след Аншлуса. Г-н  Фон Рибентроп ще се придружава от 30 души, които ще бъдат настанени в разните сгради на германското посолство.

Между чиновниците, които придружават г-н Фон Рибентроп изтъква се особено името на г-н Шмидт, началник на Службата на печата при Министерство на външните работи. Тъй като СССР няма сега посланик в Берлин, предполага се, че по-голямата част предварителните преговори за сключване на пакта са били водени в Москва от германския посланик г-н Шуленберг.  

***

Москва, 23 август 1939 г. /ГТА/ Г-н Фон Рибентроп и придружаващото го лица пристигнаха в Москва в 13:00 часа. Те бяха посрещнати от помощник-комисаря на външните работи г-н Потомкин, помощник-комисаря на външната търговия г-н Меркулов, подпредседателя на Московския общински съвет г-н Каролев и от московския военен комендант. От германска страна на летището бяха дошли германският посланик г-н Фон Шуленбург с персонала на посолството, военният аташе г-н Кьостринг, морският аташе г-н Фон Баумбах, както и италианският посланик г-н Росо и италианските военни аташе г-н ди Бонцо. Г-н Фон Рибентроп отиде след това в германското посолство.  

***

Москва, 23 август 1939 г. /ГТА/ Г-н Фон Рибентроп след сърдечния прием, който му бе оказан на летището обкичено със знамена с пречупения кръст, се отправи с придружаващите го лица за бившата австрийска легация, която сега съставлява част от германското посолство, където бе сервиран обяд.

От добре осведомен източник се узнава, че разговорите  между германския  министър на външните работи и председателя на Съвета на народните комисари и народен комисар на външните работи на СССР г-н Молотов са започнали. На тия разговори присъствали граф фон Шуленбург, германски посланик в Москва, и помощник-комисарят на външните работи г-н Потомкин.    

***

Москва, 23 август 1939 г. /Хавас/ Както бе предвидено, г-н Фон Рибентроп отиде в Кремъл в 15:00 часа, придружен от посланика г-н Фон дер Шуленбург, за да посети г-н Молотов. Срещата на двамата министри на външните работи, започнала малко след това, продължаваше още в 18 ч. 20 м.

***

Москва, 23 август 1939 г. /Хавас / Разговорът между г-н Фон Рибентроп и Молотов трае повече от 3 часа. Не се очаква обнародване на германско комюнике по този разговор, но вярва се, че германските делегати при преговорите са оставили на своите близки колеги пълната свобода да обнародват такова комюнике.

***

Москва , 23 август 1939 г.  /ГТА/ След срещата в Кремъл между г-н Молотов и г-н Фон Рибентроп в германското посолство се състоя частен прием, на който присъства също и италианският посланик. След вечерята германският посланик в Москва прие германската колония.

***

Берлин, 23 август 1939 г. /ГТА/ От добре осведомени среди се узнава, че след приема в германското посолство в Москва преговорите между г-н Фон  Рибентроп и съветските държавници са започнали отново. Преговорите се развиват благоприятно и задоволително за двете страни.

***

Москва, 24 август 1939 г. /ГТА/ Г-н Фон Рибентроп съобщи нощес в 1:00 ч. на Фюрера за подписването на германо-съветския пакт. Г-н фон Рибентроп ще замине днес в 13:00 часа с аероплан за Оберзалцберг, където ще направи доклад на фюрера.  

Текстът на Пакта за ненападение е публикуван в бюлетина на БТА по информации от Германската телеграфна агенция и ТАСС:

Москва, 24 август, 3 ½ часа /ГТА/ Г-н фон Рибентроп води вчера след пладне, в присъствието на германския посланик Фон Шуленбург, тричасов разговор с г-н Сталин и г-н Молотов. В 22:00 часа г-н Фон Рибентроп отиде в Кремъл, за да продължи преговорите. Преговорите приключиха със спогодба за сключването на германо-съветски пакт за ненападение, който бе подписан от г-н Фон Рибентроп и г-н Молотов в присъствието на г-н Сталин и на германския посланик в Москва г-н Фон Шуленбург.

Пактът има следния текст:

"Германското и съветското правителства, ръководени от желанието да заякчат мира между Германия и СССР и основавайки се върху основните предписания на договора за неутралитет от 1926 година, установиха:

Чл. 1. Двете договарящи се страни се задължават да се въздържат помежду си от всякакъв акт на насилие, от всякакво нападателно действие, било то индивидуално или общо.

Чл. 2. В случай, че една от двете договарящи страни бъде нападната от друга сила, другата договаряща страна не ще подкрепя под никаква форма тая трета сила.

Чл. 3. Правителствата на двете договарящи страни ще бъдат за в бъдеще в постоянен съвещателен досег, за да се осведомяват взаимно по въпросите, засягащи общите им интереси.

Чл. 4. Никоя от договарящите страни не ще вземе участие в групировка от държави, насочени пряко или косвено срещу една от двете договарящи страни.

Чл. 5. В случай на разногласия или конфликти между договарящите страни по въпроси от каквото и било естество двете договарящи страни ще уредят тия въпроси през приятелска размяна на гледища или, при случай, чрез арбитражна комисия.

Чл. 6. Настоящият договор се сключва за срок от десет години и, освен ако бъде денонсиран от една от двете договарящи страни една година преди изтичането му, договорът остава автоматически в сила за нов срок от пет години.

Чл. 7. Договорът ще бъде ратифициран в най-краткия възможен срок. Размяната на ратификациите ще стане в Берлин. Договорът влиза в сила веднага след подписването му. Текстът на договора е съставен на руски и немски езици.

Москва, 23 август 1939 г.                                                                    Подписали:
                                                                                                                                 Молотов – за правителството на СССР
                                                                                                                                 Фон Рибентроп – за правителството на Германия

 

***

Москва, 24 август 1939 г. /Ройтер/. Г-н Фон Рибентроп напусна Москва на път за Берлин на 13 ч. и 30 м. с частния самолет на г-н Хитлер.

***

Берлин, 24 август 1939 г. /Хавас/ Преди да напусне Москва, г-н Фон Рибентроп заяви пред представителите на печата, че г-н Хитлер и г-н Сталин са оказали един важен принос на делото на мира, чрез подписването на германо-съветския пакт, който създава гранитните основи за едно тясно и творческо сътрудничество между двете страни и който отбелязва един решителен завой в историята на двата народа. Запитан досежно отгласите, които поменатият пакт би могъл да има спрямо Япония, г-н Фон Рибентроп заяви: „Убеден съм, че той ще бъде също твърде полезен за японо-съветското сътрудничество.“

***

В бюлетина на БТА четем и коментарите след подписването на Пакта за ненападение:

Париж, 24 август 1939 г. /Хавас/ Новината за сключването на германо-съветския пакт за  ненападение  се узна тая сутрин в 1 ч. 45 м. и поради това не се коментира от вестниците.

В. "Журнал“ пише: "Правителство и военните шефове следят зорко развоя на положението. Никакъв смут, никаква прибързаност. Както правителството и бойните водачи, страната запазва спокойствие.“

„Пти Паризиен“ пише:

"Частичната мобилизация осъществена чрез повикване под знамената на няколко набори ще даде на разположение на главнокомандващия сили, които ще му позволят, в случай на нужда, да се справи с всяка евентуалност. Формулата, която всеки французин трябва да има предвид, се резюмира така: твърдост, доверие, спокойствие и решителност.“

***

Берлин, 24 август 1939 г. /Хавас/ Германо-съветският пакт за ненападение предизвика много голямо въодушевление  сред официалните среди. Те заявяват, че „договорът говори сам по себе си“.  Те изтъкват е именно чл. 4, който унищожава практически противокомунистическия пакт и задълженията на СССР по пакта на ОН (Обществото на народите). Трябва да се отбележи, че през последните дни се твърдеше официално в Берлин, че подготвеният пакт не ще засегне съществуващите задължения на двете страни.

Чл. 4, който забранява на договарящите  страни да участват  в групировки от сили, насочени срещу една от тях, е съставен съобразно един от членовете на стария договор от 1926 година. Тогава за Съветска Русия се касаеше да се гарантира срещу задълженията, които Германия поемаше по чл. 16 и чл. 17 от Устава на ОН, срещу всеки опит, насочен срещу Съветска Русия. При сегашния пакт положението е различно, тъй като СССР е член на ОН, а Германия участва в противокомунистическия пакт.
Няма никакво съмнение, че Германия гори от желание да приложи тоя договор, който влиза в сила, без да се чака размяната на ратификациите, веднага след подписването. Носи се слух, че г-н Фон  Рибентроп е дал да разбере на японския посланик, че за Япония е възможно да сключи със СССР пакт, подобен на германо-съветския.

***

Москва, 24 август 1939 г. /ГТА/ Коментирайки подписването на германо-съветския пакт, в. „Правда“ пише, между другото: „Пактът е един документ с изключително политическо значение и е последица на миролюбивата политика на СССР. Външната политика на съветското правителството  има за цел защитата на мира и засилването и разширяването на приятелските връзки със страните, които следват същата политика.“ Вестникът цитира една фраза на Сталин:

"Ние сме за мира и за подобряването на отношенията със страните, които желаят приятелски отношения с нас.“ Сключеният договор отговаря на тая политика.

Германо-съветските отношения бяха определени от Рапалския договор от 1922 г. и от Договора за неутралитет от 1926 г. Вестникът изтъква след това някои от особено значение постановления на новия пакт и добавя, че с него се отстранява обтегнатостта, която съществуваше до днес в отношенията между СССР и Германия. Пактът ще подобри международното положение. Той е един факт от капитално международно значение, тъй като е един миролюбив акт, който ще заздрави общия мир.
Идеологическите различия на режимите на двете страни не могат и няма да бъдат пречка по пътя на подобряване на техните отношения в интереса на световния мир. Приятелството между съветския и германския народи, което враговете на двете страни спъваха систематически, ще може да се развива безпрепятствено.  

***

Ню Йорк, 24 август 1939 г.  / Ройтер/ Ако след германо-съветския пакт избухне война, трябва да бъде ясно на всеки американец,  че Съединените щати ще променят досегашното си поведение с оглед на евентуалния конфликт. Така пишат днешните вестници.
В. „Ню Йорк таймс“ пише: „Ние сме най-близката точка на бъдещия фронт и затова отговорността на Съединените щати става все по-голяма.“

***
Кьонигсберг (до 1945 г. е административен център на провинция Източна Прусия), 24 август 1939 г. /Ройтер/. Г-н Фон Рибентроп пристигна тук в 15 ч.30 м., идещ от Москва. Обръщайки се към множеството, начело с местния националсоциалистически водач, г-н Фон Рибентроп заяви:

Аз бях изпратен от Фюрера в Москва. Това действително беше една изненада за германците, обаче ние, националсоциалистите, знаем много добре, че всичко онова, което Фюрерът предприема, е за добро и че това още веднъж бе доказано.

Русия бе напът да бъде въвлечена във фронт на обкръжаването. Фюрерът бързо действа, като запази Русия вън от този фронт.“

***

Берлин, 24 август 1939 г. /Хавас/. От 19:00 ч. г-н Хитлер разговаря с главните си сътрудници г-н Гьоринг и г-н Фон Рибентроп. Смята се, че на тия разговори присъстват и военните шефове. Преобладаващото мнение е, че решението на Германия спрямо Полша е вече взето и че може би вече е на път да бъде осъществено.

На 1 септември 1939 г. германски войски нахлуват в Полша, което дава началото на Втората световна война (1939-1945).  На 22 юни 1941 г. в 3:15 ч. призори Германия напада СССР - без да обявява война и без да се съобразява с подписания Пакт за ненападение на 23 август 1939 г. (пакт Рибентроп- Молотов). Над три и половина милиона войници, подкрепени от артилерия, самолети и танкове нахлуват на съветска територия. Линията на бойните действия между Балтийско и Черно море се простира на повече от 1600 километра. Атаката на Германия сварва абсолютно неподготвена армията на СССР.

Във Втората световна война са въвлечени 61 държави (повече от 80 процента от населението на Земята), мобилизирани са около 110 млн. души. Загиват над 50 млн. души. Войната завършва с победата на страните от антихитлеристката коалиция. Актът за безусловна капитулация на Германия е подписан на 8 май 1945 г. Актът за капитулация на Япония, която се включва във войната след нападението на Пърл Харбър на 7 декември 1941 г.,  е подписан на 2 септември 1945 г., припомня БТА.