Все повече доказателства сочат, че зад атаките срещу газопроводите на "Северен поток" може да стоят извършители, свързани с Украйна. Официално германската прокуратура все още разследва неизвестни лица. Според информация на ZDF frontal и "Шпигел" обаче запознати с разследването смятат, че следите към Украйна са особено убедителни. Няма надеждни доказателства за заподозрени от Русия.

Досегашните констатации на разследващите ясно сочат към Украйна, казват те. Разследващите продължават да се фокусират върху шестчленния екипаж на борда на ветроходната яхта "Андромеда". Твърди се, че преди и след експлозиите в Балтийско море групата е била в Украйна. Това сочат техническите данни, които разследващите са успели да оценят. Това научиха "Шпигел" и ZDF от средите за сигурност.

Възможно е да съществуват и видеозаписи на предполагаемите извършители от полското пристанище Колберг - където е спряла "Андромеда".

Кабинетът на канцлера също следи отблизо случая. Канцлерът Олаф Шолц няколко пъти е обсъждал със съветници как германското правителство може да се справи политически с евентуалните украински извършители.  

Месеци преди нападенията нидерландското военно разузнаване получава предупреждение: шестима души искат да се гмурнат от малка лодка до тръбите на "Северен поток" и да ги взривят - според информацията те са украинци. Източникът уточнява и времевия период: средата на юни 2022 г., по време на учение на НАТО в Балтийско море. 

Нидерландците предали съобщението за готвената експлозия и на американската разузнавателна служба ЦРУ, която през юни 2022 г. информирала германската разузнавателна служба BND.

Тъй като споменатият от информатора времеви прозорец е изминал без да се случи атака, Германия не е предприела допълнителни мерки за защита на газопровода през 2022 г., научиха ZDF и "Шпигел". САЩ вече се били свързали неофициално с Киев и настоятелно са го посъветвали да не предприема нападение.

"Вашингтон пост" също така съобщи, че тогавашните планове за саботаж са се осъществили без съгласието на украинския президент, но под командването на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужни. Киев отхвърля твърдението. Украинското посолство не отговори на запитването на ZDF относно новите твърдения.

На 26 септември 2022 г. тръбопроводите наистина се взривяват, точно както е предсказал нидерландският източник през юни 2022 г.