Украинските войски продължиха днес придвижването си на югоизток от освободеното Роботино в Запорожка област, съобщи зам.-министърката на отбраната Ханна Маляр в Киев.

През изтеклата нощ въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна, а украински безпилотни летателни апарати за пореден път нападнаха Москва.

Роботино (на украински Роботине) е село в Запорожка област, което руснаците окупираха през март 2022 година. То е на шосето от Орехов към окупирания Токмак, смятан логистичен център на окупационната руска армия. От Роботино до Токмак са 20 километра, а по-нататък по същата права се намира град Мелитопол.

Той е една от крайните цели на украинската офанзива, която се стреми да раздели и изолира частите от руската армейска групировка в Южна Украйна и да осигури подстъп за настъпление към Крим, както и да прекъсне основни маршрути за придвижване на войски и снабдяване на силите на Москва.

В нощта на понеделник, 28 августа, в повечето области на Украйна беше обявена въздушна тревога заради пускове на руски хиперзвукови ракети "Калибър".

Съобщено беше за стрелба от противовъздушната отбрана (ПВО) в Днепропетровска област, взривове бяха чути в Кривой рог

Шефът на украинската президентска канцелария Андрий Ермак съобщи за руски удар по маслобойна в село Гоголево в Полтавска област, при който са загинали двама и са пострадали петима души.

Заедно с ракетите руснаците са пускали и лъжливи цели, опитвайки се да отклонят украинските зенитни средства и така да компенсират своя недостиг на ракети, каза говорителката на Силите за отбрана в Южна Украйна Наталия Хуменюк.

Пак тази сутрин, понеделник, 28 август, безпилотници нападнаха Москва. Руските канали в Телеграм съобщиха за свалени дронове на 5 километра от вертолетен завод в Люберци.

Отново са задържани полети на столичните летища Внуково и Домодедово.

Московският вертолетен завод "Михаил Мил" извършва опитно-конструкторска и научно-изследователска работа, проектиране, строеж и изпитания на опитни образци вертолети. Тук се провежда внедряването в серийно производство на новите модели и модификации на вертолетната техника от марката "Ми".

В детайли

След освобождаването на село Работино в западната част на Запорожка област Въоръжените сили на Украйна застават пред следващата линия на руската отбрана на юг, пише в днешната си сводка вашингтонският Институт за иследване на войната.

Според него все още няма надеждни признаци, че на украинците ще им бъде по-лесно, въпреки че няма и доказателства, че руснаците ще имат достатъчно резерви и ресурси, за да защитават тези укрепления толкова интензивно.

Украинските войски са напреднали на границата между Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област Александър Щупун, говорител на пресцентъра на Силите за отбрана на Таврийското направление, казва, че украинските войски напредват в посока Новопрокоповка (13 км южно от Орехов), Мала Токмачка (9 км югоизточно от Орехов) и Очеретовати (25 км югоизточно от Орехов).

Той каза още, че украинските сили са настъпили в района на Урожайне (9 км южно от Велика Новоселка) и са постигнали неуточнен нап редък близо до Старомайорское (9 км южно от Велика Новоселка) в посока към азовското пристанище Бердянск и в неуточнена зона кам Мелитопол.

Говорителят на Източната група войски на Украйна Иля Евлаш заяви, че те продължават настъпателните действия в Бахмутското направление.

Всичко тук е разкопано и по ненепрекъснат обстрел

Анализаторите на ИИВ объщат внимание на поредица от публикации на украински войник, който описва в подробности руската отбрана в района на Запорожие и по-специално край Роботино.

„Някой, който е много умен и смята, че на Въоръжените сили на Украйна е отнело много време да прогонят руснаците от село Роботино, трябва да види каква отбранителна система е трябвало да преодолеят, за да изхвърлят руснаците от Мариуполската магистрала и да се приближат до селото, да го обградят и да влязат в него - пише войникът в социалната мрежа Екс (бивша Туитър). - Беше извършена колосална работа “.

Той пише, че в тази посока „всяка площ е разкопана“, а броят на пътищата за достъп и логистичните маршрути е ограничен.

„Всичко се обстрелва и обстрелва многократно всеки ден. Почти сигурно те виждат. По принцип е невъзможно да се свърши работата, като се запази пълна секретност за врага “, пише още той.

По думите му не става дума само за отбреанителни окопи.

„Има цяла система от окопи, землянки, истински тунели на места […], обединени от проходи и входове, през които се извършва движението на личен състав, огнестрелни оръжия и боеприпаси. Останалото, което не е разкопано, е минирано. Всичко това трябва да се премине, за да вървим напред “, обяснява войникът.

В същото време руснаците минират подстъпите към своите огневи точки, докато самите те „вървят по определени пътеки“.

„Позициите ни на отвоюваната територия са заобиколени от мини, от жици. Правят се пътеки за влизане, сапьорите постепенно разчистват територията “, каза авторът на поста.

Коментирайки тези доказателства, експертите на ИИВ отбелязват, че все още не е ясно от тях дали са успели да преминат през най-гъстите минни полета. По-ранои институтът предположи, че районите в близост до следващата линия от подготвени руски отбранителни позиции могат да бъдат минирани по-малко, за да се даде възможност на руските сили, действащи на север от тях, да се оттеглят.

В същото време съобщението на украинските военни предполага, че това може да не е така, поне в онези райони, където украинските въоръжени сили сега се приближават до следващата линия на руската отбрана.

Украинските войски вече са в обсега на артилерията на следващия кръг от руските отбранителни позиции. Те изглежда се състоят от сравнително по-непрекъснат набор от противотанкови ровове и противотанкови препятствия с драконови зъби, където руските бойни позиции са разположени зад тези препятствия - както в предишната руска отбранителна линия. Тясно свързаните помежду си системи от окопи и землянки, които украинските военни описаха, са резултат от месеци руска подготовка, пише ИИВ.

Следователно все още не е ясно дали руските сили са успели да разширят тази система от укрепления по-на юг в следващия етап от своите отбранителни позиции.

Не е ясно какви резерви имат руснаците 

Съставът на руските отбранителни позиции в Южна Украйна и несигурността в това как точно са екипирани и въоръжени продължават да замъгляват перспективата за следващата фаза на военните действия. 

Съобщава се, че руското командване е прехвърлило части на 76-та гвардейска десантнощурмова дивизия от района на Кременная Луганск в района на Роботино, а също така предислоцират неуточнени части от Херсонска област в този район. Руското командване също незабавно включи части от 7-ма въздушнодесантна дивизия в боевете, след като те се преместиха в района на Роботино в началото на август.