Русия нанесе нощен въздушен удар срещу едно от основните украински пристанища за износ на зърно часове преди планираните разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Това съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс, предава БТА.

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил, едно от двете големи украински пристанища на Дунав в Одеска област, от които се изнася зърно, да се скрият в бомбоубежищата малко след полунощ днес. Някои украински медии съобщават, че в района са се чули взривове.

Продължилите три часа и половина руски безпилотни удари снощи са причинили значителни щети. Пострадали са складове, производствени сгради и друга инфраструктура, а отломки от дронове са подплалили няколко сгради, съобщи губернаторът на Одеска област Олег Кипер, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 17 дрона са свалени, но някои поразиха целите си, посочи той в канала си в социалната мрежа Телеграм. Областният управител добави, че по първоначални данни няма жертви и ранени.

В няколко населени места в района на пристанищния град Измаил, намиращ се на границата с Румъния, са повредени складове и производствени сгради, а също и селскостопанска техника и техника на промишлени предприятия, заяви Кипер.

"Заради паднали отломки са избухнали и няколко пожара на територията на граждански обекти. Няма сведения за пострадали при снощното нападение", добави той, цитиран от УНИАН.

Изнесените данни не могат да бъдат потвърдени чрез независим източник.

Путин и Ердоган трябва да се срещнат днес в руския черноморски курорт Сочи в момент, в който Анкара и ООН се опитват да съживят споразумението за износ на украински зърнени храни.

Русия се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му, като изтъкна като аргумент, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред пречки.

След напускането на споразумението Москва често нанася удари по украински пристанища на р. Дунав, която се превърна в основен път за износ на зърно от Украйна.

Вчера Русия нанесе удар по другото голямо украинско дунавско пристанище – Рени. При атаката поне двама души бяха ранени и бяха нанесени щети на пристанищната инфраструктура.