Протест на земеделските производители блокира основни пътни артерии в цялата страна. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, уточниха от Българския фермерски съюз, цитирани от БТА. Протестът ще се пренесе утре в София.

Протестиращите издигнаха плакати "Денков - терорист, ще те изметем с 300", "Оставка" и "Не на украинското зърно".

Над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

Пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, призова пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника.

Над 300 земеделски производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала "Тракия" при квартал "Кольо Ганчев".  Десетки земеделци се събраха на протест и край Благоевград, като блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград посока Симитли и затвориха движението.

Опитите да блокират международния път с тежка земеделска техника беше осуетен, което доведе до сериозно напрежение, но до сблъсъци не се стигна. Все пак тракторите тръгнаха към кръговото кръстовище, където трафикът от автомагистрала “Струма“ преминава към главен път Е-79. След няколко обиколки машините се прибраха, а заедно с тях и протестиращите.

В Кресна се събраха производители от Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Симитли. Машини нямаше, но имаше жива верига, която периодично затваряше пътя към и от Кулата, така че да не се образуват големи опашки от чакащи коли и камиони.

В протеста участваха животновъди, производители на зърнени и фуражни култури, на плодове и зеленчуци, лозари. Животновъдите обаче не са против вноса на украинска стока, като суровина.

Въпреки разногласията, повечето земеделски производители бяха твърди в негативната си оценка към политиката на държавата в сектора. Някои поискаха не само оставката на правителството, но и преосмисляне на ползата от членството ни в ЕС. Блокадата обхвана и пътя Варна - Бургас и в двете посоки в района на местността "Харамията" до разклона за Аврен, района на пътен възел Петолъчката.

Около 500 зърнопроизводители и земеделски стопани от Пловдивско протестират на четири места в региона.

В област Добрич блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, при кръговото кръстовище на Балчик и пътя за Силистра в село Карапелит.  

Производители на земеделска продукция и животновъди блокираха за два часа движението от и към Дунав мост, като в следобедните часове това ще се повтори. Земеделска техника беше струпана в района на граничния пункт при Русе. Рамо до рамо със земеделците на пътя към границата с Румъния застанаха и производители на плодове и зеленчуци. По думите на Синан Вейсал, председател на Областната камара "Плодове и зеленчуци", никой от техния бранш все още не е получил компенсация за площите, които замръзнаха тази пролет и дръвчетата не дадоха плодове. Почти подобна била ситуацията с животновъдите. Като проблем посочиха занижения контрол. Поискаха политическо представителство и създаване на нова земеделска партия, каза Ридван Караманов от Вятово. Земеделският производител Станимир Станчев от Русе изрази съмнение, че информацията за доставки и цени не е пълна. Според предварителния план на протестиращите такива блокади на границата ще има всеки ден до петък. Това блокира както пътуващите граждани, така и транспортния бранш, който не получава нито европейски или държавни субсидии, нито горива на преференциални цени, както земеделците.  Земеделски производители от Великотърновско блокираха с трактори главния път София – Варна при село Шереметя. Животновъди, зърнопроизводители и пчелари не приемат да бъдат наричани терористи и казват, че работят под себестойност. Те не се надяват да бъдат чути от държавата с исканията им за отпадане на забраната за внос от Украйна на храни и с настояването да си получат навреме плащанията.   Над 300 земеделски производители с около 100 тежки машини блокират и главния път Силистра – Русе при пътен възел Тутракан.

Земеделски производители затвориха за около половин час външно-градската магистрала в Перник. Блокади е имало и в Радомир и Брезник. Пред спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис "Оставка".

Сливенска област е блокирана на две места от протестите – пътен възел Петолъчката и на главен път София – Бургас в района на т.нар. Ямболска детелина. Този участък затваря и пътя Сливен – Ямбол. Над 300 земеделски производители с около 100 тежки машини блокират и главния път Силистра – Русе при пътен възел Тутракан.

Няколко десетки земеделци от различни браншове и тежка техника са разположени на пътния възел свързващ пътя Сливен – Ямбол и София - Бургас. В момента изчакват колегите си от Петолъчката, за да се присъединят с тракторите си в похода към София.

Към момента няма напрежение сред протестиращите. Движението се отбива по обиколни пътища.

Рано сутринта ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена агротехника от района.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, се посочва в съобщението.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания. Към правителството браншът има пет искания - да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед, до 30 септември на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ето ключови точки от блокадите:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов");

- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.