Споразумението с миньори и енергитици ще е трудно за изпълнение, но все пак изпълнимо. Това заяви енергийният министър Румен Радев днес.

"Това беше и предмета на толкова продължителен разговор, дебати, както искате го наричайте, но всеки случай бяха в добър план. Там нямаше тон на, как да кажа, някаква непремереност, или пък арогантност и така нататък", отбеляза той.

Радев подчерта, че всеки загубен ден в този маниер по водене на диалога, е пропуснат ден за работа по по-добра актуализация на Териториалните планове.

"Диалогът се води на маса, където могат да бъдат дебатирани текстове и стойности. Силно се надявам да паднат блокадите."

Той отбеляза, че сегашните спорове няма да рефлектират върху сигурността на енергийната система и доставките на електроенергия.

"Трудни са проблемите във въглищния сектор, а и са натрупвани с години. Стремим се да не доведат до застрашаване на трайните решения за работните места", добави той.

Ключова е либерализацията на тока за пазара на едро, отбеляза Радев.

"Разполагаме с компенсационни механизми за битовия потребител. И след 2026 г. за дълъг период от време ще подкрепяме битовите си потребители", каза още министърът.

Пеевски: Ако енергийният министър се е подписал под нещо неизпълнимо, ще му искаме оставката

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се закани на министъра на енергетиката след изказването му днес.

"Ако енергийният министър се е подписал под нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката", заяви депутатът. "Значи, енергийният министър, първо, трябва да си мери приказките, вчера е бил, когато се готвеше споразумението, участваше в него, ако е имало нещо да каже, е трябвало да го каже."