НАТО ще обсъжда присъствието си в Източна Европа чрез създаването на мрежа от малки командни центрове, които биха могли да разширят защитата на региона в случай на заплаха от Русия, предаде Ройтерс.

Това ще стане на днешната среща на военните министри на страните членки на пакта.

Те ще решават за  новите сили за бързо реагиране и разширяването на щаба на съюза в Западна Полша като част от плана за укрепване на източната граница на НАТО. Мерките са в отговор на анексирането на Крим от Русия.

Американският посланик в алианса Дъглас Лют обяви, че "знамената на НАТО ще се развеят" над полския щаб и шестте командни центрове в Полша, Румъния, България и трите балтийски държави. Досега Северноатлантическият пакт имаше там сравнително слабо присъствие.

"Това ще бъдат първите седем знамена на НАТО в Източна Европа", заяви той на пресконференция.

Планът се основава на решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Той обаче не отговаря на надеждите на някои източноевропейски страни за създаване на големи бази в региона, но все още може да притесни Русия, отбелязва Ройтерс.

Новите командни центрове ще бъдат логистични и ще се занимават с планиране и управление.

Центърът в България ще работи за изпълнение на всички планиращи и координиращи действия за осигуряване на колективната отбрана, ако която и да е страна членка на НАТО бъде нападната. Това заяви днес сутринта по БНТ Аню Ангелов - военен министър (2010-2013)  в първия кабинет на Бойко Борисов и настоящ съветник на премиера.

"В момента няма пряка заплаха за страната ни от военния конфликт в Украйна. България не може да бъде принудена да вземе участие в евентуална военна намеса на сили на НАТО в Украйна. Решенията за подобни действия се вземат с консенсус", уточни той.

Командните пунктове ще заработят през 2016 г. Тогава се очаква и силите за бързо реагиране, които ще наброяват около 5000 души, вече да бъдат готови за действие.

Целта е в срок до два дни силите да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение.