39 европейски компании са подали заявки за закупуването на общо 16,49 милиарда кубически метра газ, съобщи изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за Зеления пакт.

Такива са резултатите от приключилия в сряда вечер трети търг за съвместно закупуване. Той е организиран от Европейската енергийна платформа.

Резултатът е отличен и е рекорден, изтъкна Шефчович. И допълни, че това означава, че система, която работи, трябва да остане в сила. А също така, че компаниите смятат търговете за възможност за подобряване на сигурността на доставките и да преговарят за по-изгодни цени.

Предложенията на доставчиците достигнали 18,1 милиарда кубика. Това означава, че предлагането е надвишило търсенето.

Енергийната платформа отговорила на заявки за общо 11,86 млрд. кубика газ.

При трите търга досега заявките възлизат на над 50 милиарда кубически метра газ. Отговорено е на искане на общо над 34 милиарда куб.м.

Шефчович не спомена цени, но посочи, че съвместните поръчки помагат за намаляването им.

Същевременно успехът в начинанието за газа трябва да бъде използван и като план за неговото повторение за стратегически важни стоки като чистата енергия и суровини, допълни еврокомисарят:

„Това е ключът към гаранцията, че можем да задоволим нарасналото търсене на водород – ключов ресурс за декарбонизирането на европейската индустрия и от решително значение за нашата цел за постигане на климатична неутралност до 2050 г.“

Този въпрос ще бъде сред ключовите теми по време на Диалога за чист преход на 10 октомври.