Израелският кабинет по сигурността (обединяващ ключови министри, военни и ръководители на службите за сигурност и разузнаването), обяви състояние на война, след атаките на палестинската екстремистка групировка Хамас, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Обявяването на състояние на война ще позволи да се предриемат по-широкообхватни военни стъпки, се пояснява от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От офиса на премиера допълниха, че войната, която от вчера вече отне живота на стотици хора и от двете страни, е била наложена на Израел от убийствената терористична атака, предприета от Газа.

Продължава да расте броят на жертвите в Израел на нападението срещу израелската територия, предприето вчера от Хамас.

Израелската радиостанция Кан съобщава, че броят на жертвите в Израел на нападението на Хамас по израелската територия минал 700 души, а ранените са над 2000, предаде Ройтерс. Според Асошиейтед прес, позоваваща се на изралески медии, без да уточнява кои, жертвите са над 600. ДПА, позовавайки се на израелското министерство на здравеопазването пише, че жертвите са над 500. Израелската агенция Ти Пи Ес съобщава засега за 350 убити и за над 1800 ранени в Израел. 

В обобщение на събитията от вчерашния ден ТПС припомня, че около 1000 терористи са проникнали в Израел по суша, море и чрез делтапланери. Паралелно с това от ивицата Газа по Израел са били изстреляни, според израелските власти 3000 ракети.

Израелските сили са влезли в сражения с терористите, проникнали в населените места Сдерот и Беери близо до ивицата Газа, а също и в Офаким, което е на 25 километра от ивицата Газа, припомня още ТПС. 

В отговор на тази атака израелските сили предприеха въздушни удари по позиции на Хамас в Газа и свикаха резервистите.

Хизбула обеща подкрепа на палестинците

Високопоставен представител на ливанското шиитско движение Хизбула обеща безусловна подкрепа на палестинците и заяви, че движението "не е неутрално" в настоящата ескалация между палестинците и Израел, предаде ДПА.

"Ние сме с вас и нашите сърца, души, ракети и огнестрелни оръжия  са с вас, защото ние сме съпротивата, която първоначално съществуваше заради Палестина и джамията Ал Акса", заяви Хашем Сафиедин, ръководител на изпълнителния съвет на Хизбула. Той произнесе реч на пропалестински митинг в южните предградия на Бейрут.

"Ние сме напълно подготвени и готови, когато е необходимо", добави Сафиедин, който е братовчед на ръководителя на Хизбула шейх Хасан Насралла.

Множеството на митинга развяваше палестински знамена и знамената на Хизбула и скандираше: "Смърт на Израел. Смърт за Америка".

В знак на подкрепа някои хора в тълпата държаха фалшиви самолетни билети, за да покажат намеренията си да се присъединят към Хамас в борбата срещу Израел.
   
Хизбула, която е тясно свързана с Иран, е обявена за терористична организация от САЩ, Германия, Обединеното кралство, Израел и Арабската лига.

Президентът на Иран с телефонно обаждане

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е провел телефонни разговори с ръководителите на палестинските движения Хамас и Ислямски джихад, предаде Франс прес, като се позова на иранската агенция ИРНА.

"Президентът Раиси разговаря по телефона с генералния секретар на Ислямски джихад Зиад ал Нахала относно развитието на ситуацията в Палестина, а после и с ръководителя на политическото бюро на  движението Ислямска съпротива Хамас -  Исмаил Хания", се казва в информацията на ИРНА.

Разговорите са били проведени ден след като бойци на Хамас атакуваха Израел, след което Израел започна да нанася удари по обекти на Хамас в ивицата Газа.

Жертвите на конфликта, обявен от израелския кабинет по сигурността за "състояние на война" и наречен от израелския премиер Бенямин Нетаняху "война", са стотици от двете страни, ранените и от двете страни са хиляди.