Десните консервативни партии ХДС и ХСС спечелиха регионалните избори в германските провинции Бавария и Хесен. Политическите сили от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се представиха слабо, показват първите резултати от вота.

Консервативният ХДС спечели отново изборите в германската провинция Хесен, а управляващият от десетелития в Бавария ХСС взе най-много гласове и този път на вота там. Докато резултатите на християндемократите в Хесен са се подобрили с 8 пункта в сравнение с миналите избори, ХСС в Бавария спечели исторически малко гласове – само 36,5%. Това е най-ниският резултат на ХСС в Бавария от Втората световна война насам.

Германската социалдемократическа партия на Шолц и коалиционните им партньори Зелените и либералната Свободна демократическа партия също понасят рекордни загуби. Социалдемократите постигнаха исторически най-слабия си резултат в Хесен.

В същото време все още не е спряла възхода си крайнодясната „Алтернатива за Германия“ – и в двете провинции тя е втора политическа сила.

Баварският премиер Маркус Зьодер разчиташе на твърда изборна победа, за да подобри шансовете си за издигането му за кандидат за канцлер на следващите избори през 2025 година.

Коалиционните му партньори в управлението на Бавария от партия "Свободни избиратели" подобриха резултата си от 2018 г. (11,8 на сто) и сега получават 14,4 процента.



Зелените, които преди бяха най-голямата опозиционна партия в Бавария, събират 15,8 на сто, а „Алтернатива за Германия“ покачват рязко резултатите си от 10,2 процента през 2018 г. на 15,9 сега.

В Хесен Християндемократическият съюз (ХДС) на регионалния премиер Борис Райн постига значителен успех, получавайки подкрепа от 34,9 на сто от избирателите при 27 на сто през 2018 г.

Резултатът на Зелените, досегашния коалиционен партньор на ХДС в управлението на тази провинция, спада от 19,8 процента на последните избори на 15,6 на сто сега. ГСДП, чийто кандидат за регионален премиер на Хесен беше федералният вътрешен министър Нанси Фезер, постигна нов исторически антирекорд в представянето си в тази провинция след този преди пет години (15,6 процента на тези избори при 19,8 през 2018 г.), въпреки че Хесен е бивш бастион на социалдемократите.

Изборите в двете икономически силни провинции, в които живее почти една четвърт от населението на Германия, бяха смятани за важна проверка на електоралните нагласи в средата на мандата на управляващата на федерално ниво коалиция в Берлин.