„Няма оправдание за терора. Изтъкваме по категоричен начин правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право, в отговор на подобни насилствени и безогледни нападения. Заявяваме отново, че е важно да се гарантира защитата на всички цивилни лица по всяко време в съответствие с международното хуманитарно право.“

Това се казва в разпространено днес изявление на членовете на Европейския съвет – ръководителите на държавите от ЕС. То определя общата позиция на Съюза по отношение на развитието на ситуацията в Близкия изток.

ЕС осъжда категорично „Хамас“ и терористичните нападения на нейните бойци в Израел. Европейските лидери призовават групировката да освободи незабавно всички заложници.

Важно е също така да бъде предоставена спешна хуманитарна помощ. Ръководителите на страните членки са готови да продължат да подкрепят най-нуждаещите се цивилни лица в Газа в координация с партньорите, като гарантират, че терористичните организации не злоупотребяват с тази помощ.

Същевременно стана ясно, че те ще заседават извънредно по видеовръзска на 17 октомври заради ситуацията в Избаер. Новината съобщи ова съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Ние сме напълно солидарни с народа на Израел и с жертвите на терористичните атаки. Израел има пръвото да се защити в пълно съответствие с международното право, най-вече хуманитарното международно право. Трагичните сцени в ивицата Газа, породени от обсадата и липсата на предмети от първа необходимост, комбинирана с разрушенията, предизвикани от масираните обстрели, тревожат международната общност“, пише Мишел в писмо-покана до лидерите на държавите от ЕС.

Важно е Европейския съвет в съответствие с Договорите на ЕС да изработи обща позиция и за установи ясен единен курс на действие, отразяващ сложността на ситуацията, допълва той.

По думите му конфликтът има много и сериозни последици за ЕС.

Съюзът трябва да работи за осигуряването на хуманитарна помощ и избягването на регионална ескалация и нарушения на международното право.

„Конфликтът може да има тежки последици за сигурността на нашите общества. Ако не внимаваме, той има потенциала да засили напрежението между общностите и да подхрани екстремизма“, предупреждава Шарл Мишел.

Само 9 дни след извънредния Европейски съвет в Брюксел ще се състои редовна среща на върха на ЕС. Лидерите на страните членки ще се съберат там на 26 и 27 октомври.