Терористът, който вчера уби двама шведи и рани шофьор на такси в Брюксел, е ликвидиран, съобщи тази сутрин белгийската полиция, цитирана от АФП.

Това станало в кафене в квартал "Скаарбек", където органите на реда започнаха обиски малко след нападението. Полицаите открили огън и ранили нападателя, който малко по-късно починал в реанимацията.

Засега повече подробности не се съобщават. 

Атентаторът взел на мушка специално шведски футболни запалянковци, обяви на пресконференция тази сутрин белгийският премиер Александър де Кро.

Нападението стана в брюкселския квартал „Моленбек“, известен като люпилня на ислямисти. То бе извършено малко преди началото на евроквалификацията между националните отбори на Белгия и Швеция на стадион „Крал Бодуен“. Заради атаката двубоят бе прекратен в почивката при 1:1, тъй като гостите отказаха да продължат.

Атентаторът е от тунизийски произход и се е намирал незаконно в Белгия, допълни Де Кро. Той не спомена името на убиеца. Медии още вчера го идентифицираха като Абдесалем Ласуед, на 45 г. Според тях той бил регистриран в родния си Тунис за дребни закононарушения. През 2019 г. поискал молба за ежище в Белгия, но тя била отхвърлена. Не е ясно как Ласуед все пак е влязъл в страната.

На един от разпространените след стрелбата видеозаписи мъж твърди, че е убил трима шведи и че се казва Абдесалем ал Гилани. Засега обаче полицията не може да потвърди, че това е същият човек.

Макар властите в Брюксел да не съобщават защо именно шведи са били целта на нападението, се предполага, че то може да е отмъщение заради зачестилите от месеци насам случаи на публично изгаряне на Корана в скандинавската страна. Още през лятото властите в Стокхолм предупредиха, че заради тези инциденти ислямисти могат да извършат нападения.

На определени места в Белгия ще бъдат въведени повишени мерки за сигурност, каза Александър де Кро. Това се отнася за обекти, свързани по някакъв начин с шведската общност там, допълни той. Вероятно става дума например за магазините на ИКЕА.

Европейската комисия призова днес служителите си да работят дистанционно от дома. Сгтрадите на европейските институции бяха затворени за посетители.

Докато степента на терористична заплаха продължава да бъде от максималната четвърта степен, властите препоръчаха на хората в Брюксел да не излизат навън без причина.

Шведите бяха ескортирани от полиция от стадиона до летището

Зрителите от Швеция излязоха последни от стадиона заради мерките за сигурност. Президентът на Белгийския футболен съюз Ману Льороа обясни, че полицията е ескортирала гостите и отбора до летището, тъй като нападателят все още не беше открит от органите на реда.

Организаторите на мача са научили десет минути преди началото му, че "нещо сериозно се е случило", заяви Льороа пред RTBF.

"Беше решено, че мачът ще започне, тъй като стадионът бе най-сигурното място в този момент за феновете, особено за шведите", обясни президентът. Но на полувремето двубоят бе прекъснат.

От УЕФА обясниха, че решението мачът да не се доиграе е било взето след консултации между двата отбора и органите на реда.

"Аз съм изключително тъжен. Бяхме 100% съгласни, че не трябва да се играе второто полувреме заради ситуацията и уважението към жертвите и техните семейства", коментира селекционерът на Швеция Яне Андерсон.

Задържани на трибуните, привържениците на Швеция започнаха да пеят песни и да скандират "Всички заедно!".

Малко преди полунощ започна изтеглянето на белгийските фенове по трибуните - постепенно, за да се избегнат струпвания.

"Всички бяха спокойни, феновете започнаха да пеят, имаше атмосфера, но бяхме и притеснени", призна Карен, която бе дошла на стадиона със семейството си от Лимбург.

Европа осъди атентата

„Тази вечер съм със семействата на двете жертви на отвратителния атентат в Брюксел“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в „Екс“ (доскоро „Туитър“).

„Именно Брюксел отново стана мишена на ислямистко терористично нападение, което, изглежда, докато говоря, е отнело живота на най-малко двама други европейци, двама шведи. Нашата Европа е разтърсена“, заяви в Тирана френският президент Еманюел Макрон по време на официална вечеря, чийто домакин беше албанският министър-председател Еди Рама.

След нападението Франция обяви, че затяга контрола по границата си с Белгия. Двете страни са членки на Шенгенското пространство и границата между тях по принцип се преминава без спиране.