Григор Димитров подчини един от най-добрите в света в последните години Даниил Медведев в епичен мач на Мастърса в Париж, продължил близо три часа - 6:3, 6:7 (4), 7:6(2). 

Първата ни ракета изпусна цели шест (!) мачбола, но се бори като лъв до края и избегна дежавю - през миналата седмица той отстъпи на №3 в ранглистата, след като му поведе със сет и във Виена.

Мачът в зала "Берси" бе изключително зрелище и е сред най-качествените не само в края на сезона, а за цялата година. Руснакът влезе в остри пререкания с публиката в типичния си маниер. Битката не беше никак лека за гледане от феновете на двамата, особено в края на втория сет и в третия.

В крайна сметка Димитров взе връх за трети път срещу бившия лидер на ранглистата в десетия им сблъсък. И за първи път от 2021 г. насам, когато го победи в Индиън Уелс.

Двубоят започна по начин, много сходен с този преди седмица. В първия сет Димитров контролираше играта почти изцяло и не остави много шансове на Медведев.

Българинът стартира с три поредни гейма на сметката си и макар Медведев да върна пробива и да намали до 2:3, веднага последва нов брейк в полза на 32-годишния Димитров. До края на сета двамата реализираха подаванията си, така Гришо поведе след 6:3. Голямата разлика между двамата дойде от броя на печелившите удари, които в първия сет бяха 13:2 в полза на Димитров.

Медведев обаче успя да стабилизира играта си във втория сет, като вдигна нивото, разнообрази действията си и намали грешките. Руснакът бе първият, стигнал до пробив - поведе с 5:2 гейма.

На свой ред българинът отвърна и стигна до изравняване за 5:5, като междувременно спаси два последователни сетбола на свой сервис, като върна и пробива пасив.

Изравняването на резултата видимо изнерви Медведев, който взе да прави опити да наруши ритъма на игра на съперника си. Руснакът би сервис, докато Димитров още не бе заел позиция за посрещане, което доведе до освирквания от страна на публиката.

Първата ракета на Русия реагира остро и каза на съдията на стола, че при тези условия няма да играе и седна на скамейката. Чак след като публиката се поуспокои, за което помогна и разговор между Димитров и Медведев, фаворитът се съгласи да продължи.

В 12-ия гейм на втория сет се стигна до още четири сетбола, които Димитров отрази. На свое подаване той изосаваше с 0:40, обаче вкара няколко отлични сервиса, които му позволиха да стигне до тайбрек.

До 5:4 в полза на Медведев играта вървеше точка за точка, а с бекхенд Димитров прати топката в мрежата. Това даде още два шанса на съперника му да затвори втория сет и при първия от тях той успя да го направи с минаващ удар по правата.

Загубата на втория сет обаче не повлия отрицателно на Димитров. Българинът се върна към най-добрата си форма и постоянно поставяше под напрежение многократния финалист от Големия шлем. 

Българинът пропусна две точки за пробив във втория гейм, но в шестия достигна до още една възможност и този път успя да я реализира, за да поведе с 4:2 гейма.  Най-драматичните моменти обаче тепърва предстояха.

Димитров поведе с 40:15 на свой сервис при 5:3 гейма в негова полза. И пропусна четири мачбола, като допусна да бъде пробит - както нерядко се случва. Особено болезнен за българина бе третият мачбол, в който той загуби най-дългото разиграване в мача - 47 удара.

При 6:5 гейма българинът пропусна още два мачбола, този път на сервис на руснака, който оцеля отново. И тук обаче Димитров не беше сломен от характера на Медведев и с много хладнокръвие в тайбрека успя да затвори срещата от седмия си мачбол със 7:2 точки. Решаващо се оказа началото, в което Григор дръпна с 3:0 точки.

В третия кръг Григор Димитров ще играе с Александър Бублик от Казахстан. За класирането си за тази фаза той ще прибере 77 760 евро.

Григор: Не знам как успях да спечеля

"Не знам как успях да спечеля. Водех с 40:15 (в деветия гейм на третия сет, бел. ред.), но тогава не намирах ударите си, което не е достатъчно срещу тенисист от неговата класа. Ще трябва да прегледам последните геймове, за да видя какво е можело да направя по-добре. Хубавото е, че накрая спечелих", бяха първите думи на българина в интервюто на корта.

"Много е трудно да спечелиш, когато си пропуснал толкова много възможности. Мисля, че накрая и двамата бяхме много уморени, няколко точки решиха мача. В такива срещи очакваш да се получи нещо такова, но се надявам скоро да не трябва да играя пак в подобен двубой. След онова разиграване от 47 удара бях тотално изтощен. Много е трудно да се възстановиш, особено когато играеш бекхенд с една ръка, но това са точките, които искаш да изиграеш, когато си професионалист", каза още българинът.