Четирима българи ще играят с "уайлд кард" на сингъл на тенис турнира "София Оупън" от ATP 250 (4-11 ноември) в столичната зала "Арена София". Те стават общо шестима, като се вземе предвид и надпреварата на двойки.

Сред тях не е Григор Димитров, който днес записа пометна победа над Даниил Медведев в Париж. Причината е, че след края на Мастърса в Париж сезонът за първата ни ракета приключва - по негова и на щаба му преценка. Той шанс за финалите на ATP в Торино. Вместо да дойде в София е предпочел да излезе в почивка.

Така с покани в основната схема влизат Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а от квалификациите ще започнат Янаки Милев и Андриан Андреев, обяви директорът на турнира Орлин Станойчев. Жребият ще бъде теглен в петък.

"За основна схема на сингъл "уайлд кард" получават Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а за квалификациите Янаки Милев и Адриан Андреев. На двойки покани ще имат Александър Донски и Лазаров, както и Пьотр Нестеров и Янаки Милев. Все национали, познавате ги добре от последната им среща с Казахстан за "Купа Дейвис", където много малко не ни достигна да спечелим. Но момчетата всички се представиха много добре, те заслужават и искам да им пожелая успех и много добро представяне на турнира", каза Станойчев пред журналисти.

Третата "уайлд кард" за основна схема в момента се пази за чужденец, каза още той, но не разкри име.

На въпрос дали това може да бъде Григор Димитров, Станойчев отговори:

"Това ще бъде невероятно. Може, ако той поиска - веднага. Ще се радваме много!"

Турнирният директор уточни, че са проведени разговори с мениджъра на най-добрия ни тенисист - Георги Стоименов.

"Той каза, че за тях сезонът ще е приключил, тъй като този турнир по принцип не беше предвиден. И ще започне подготовката за другата година. Също така спомена, че ако имаше шанс да се класира за Мастърса в Торино, сто процента щеше да участва, но тъй като няма шанс, такова решение е взел неговият екип. Но, разбира се, първият човек, когото поканих, беше той", коментира бившият национал по адрес на Димитров.

Отказ е дошъл и за Илиян Радулов, мениджър на когото също е Георги Стоименов. Предложена му е "уайлд кард" за квалификациите.

Той добави, че няма информация за тенисисти, които ще се откажат от участие, а вече са заявили, с изключение на американците Франсис Тиафо и Бен Шелтън.

"Нормално е в последния момент някои тенисисти да се откажат, тъй като годината е дълга, мачовете са много, уморени са. Конкретно двамата са американци, може би са решили, че искат да се приберат, да си починат и да се подготвят за следващия сезон. Шелтън имаше шанс в един момент да се класира за Мастърса в Торино, но го изпусна и просто от неговия екип са взели такова решение. Ще има достатъчно страхотни тенисисти, ще се радвам хората да дойдат и гледат много хубав тенис", каза още Станойчев.

И допълни, че всичко около организацията върви трудно, защото се прави в последния момент.

"Подготовката отнема шест месеца поне, даже някои се подготвят и за една година. Просто има трудности, които трябва да се преодолеят. Абсолютно всичко - настилката трябва да се направи много бързо, ложи, осветлението трябва да е перфектно, има много изисквания от ATP, които трябва да бъдат спазени. Има организация по съдии, транспорт, хотел... До момента целият екип се справя страхотно, понеже трябва за рекордно кратко време да се направи такъв турнир. Всички хора дават 100 процента от себе си, за да бъде всичко възможно най-доброто", коментира бившата ни първа ракета.

Турнирът бе даден на столицата ни, след като ATP го отне от Тел Авив заради войната в ивицата Газа. Имаше риск да не се проведе заради втория тур на изборите и заетост на "Арена София", но казусът бе решен. Така столицата ни и тази година ще приеме надпревара от календара на ATP, а това не бе предвидено.

Димитър Кузманов е единственият тенисист, участвал във всички издания на "София оупън". Именно на този турнир той постигна най-голямата победа в кариерата си, надигравайки през 2021 г. Лоренцо Музети. Пловдивчанинът е рекордьор и по победи (24) на сингъл за България за "Купа Дейвис".

През миналата година Александър Лазаров спечели срещу участника на финалите на Следваща генерация Иржи Лехечка, а след това беше на две точки от победата срещу Музети. През май тази година той скъса ахилес, но само четири месеца по-късно беше на корта за България срещу Казахстан.

Янаки Милев отбеляза прогрес с близо 700 места в световната ранглиста в последните 12 месеца. Пловдивчанинът в момента е номер 494, след като през ноември 2022-а бе 1177-и. Тази година Милев спечели две титли от турнири на ITF и игра още два финала.

Адриан Андреев се завръща на турнира след година отсъствие. Това ще бъде шестото му участие, като през 2019-а беше на гейм от победата срещу тогавашния номер 45 в света Матю Ебдън (Австралия).