Александър Зверев е заявил участие за турнира "София оупън", който започва този уикенд и ще продължи през следващата седмица (4-11 ноември). Голямата новина съобщи в ефира на Нова тв директорът на надпреварата Орлин Станойчев.

Зверев е девети в световната ранглиста и седми в надпреварата за финалите на ATP в Торино. Все още може да бъде изместен от Хуберт Хуркач, освен ако полякът бъде елиминиран днес от Григор Димитров на Мастърса в Париж. Снощи Зверев отпадна от Стефанос Циципас - 6:7(2), 4:6, така алтернативата София е актуална, като ще има и дни за почивка. А заключителният за годината в елита на тениса турнир започва на 12-и в града на ФИАТ.

В последните дни неколцина от заявилите участие в столицата ни се отказаха и горният мотив е една от причините. Другата е, че все пак тенисът е в края на сезона и мнозина предпочатат да излязат във ваканция. Сред оттеглилите се са Тейлър Фриц (прекрати участие в Париж заради контузия), Франсис Тиафо, Бен Шелтън, Алехандро Давидович-Фокина, Себастиан Корда, Макензи Макдоналд...

Организаторите казват, че идването на Зверев е станало възможно след специално разрешение от страна на ATP. След отказванията на Тиафо и Шелтън, "София оупън" се оказа в режим на „извънредна ситуация“ заради оттеглянето на двама от тримата най-високо класирани в ранглистата състезатели.

Това даде възможност да бъде привлечен състезател, който не е подал заявка без това да налага използването на "уайлд кард". След сериозни усилия бе получено съгласие за участие от страна на Зверев, който ще бъде водач на схемата на турнира.

Саша Зверев е на 26 години. От руски произход е, но е роден и израснал в Германия, под чиито флаг стана олимпийски шампион преди две години в Токио. Най-доброто му класиране в световната ранглиста е номер 2 от юни миналата година.

Той има 21 титли в кариерата си, последната от които през септември в Чънду (Китай).

В турнирите от Големия шлем най-добрият му резултат е финалът на Откритото първенство на САЩ през 2020 г., в който пропиля аванс от два сета и допусна обрат срещу австриеца Доминик Тийм. Той също така е двукратен победител във финалите на ATP на осемте най-добри през сезона през 2018 и 2021 г.

Жребият за "София оупън" ще бъде изтеглен днес в 18:30 часа.

Александър Донски получи "уайлд кард" за квалификациите

Националът на България за "Купа Дейвис“ Александър Донски получи „уайлд кард“ за квалификациите на сингъл. Така той и Янаки Милев ще са представителите ни в пресявките на турнира.

Както бе оповестено по-рано през седмицата, Димитър Кузманов и Александър Лазаров получиха „уайлд кард“ за участие в основната схема. В основната схема при двойките с „уайлд кард“ се сдобиха героите от мача с Казахстан Александър Лазаров/Александър Донски, както и Янаки Милев/Пьотр Нестеров.

25-годишният Донски в момента е под номер 939 в световната ранглиста. Досега той е играл четири пъти на Sofia Open. При дебюта си през 2018 г. губи трудно от Мартин Клижан в първия кръг на основната схема.