САЩ ще предоставят на Украйна допълнително оръжия и оборудване на стойност 425 млн. долара за продължаващата битка на Киев срещу руската инвазия, съобщиха от администрацията на Джо Байдън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пакетът е част от последните средства от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която е на стойност над 18 млрд., която позволи на администрацията на Байдън да закупи оръжия, а не да използва оръжейните запаси на САЩ.

Средствата по инициативата ще бъдат използвани за закупуване на боеприпаси с лазерно насочване на стойност 300 млн. долара за сваляне на руски безпилотни самолети, които ще включват муниции за ракетните установки VAMPIRE, изработени от L3Harris Technologies.

Администрацията обяви също така, че ще бъдат предоставени оръжия на стойност 125 млн. долара, което стана възможни благодарение на използването на президентските пълномощия Джо Байдън да прехвърля излишни изделия и услуги от запасите на САЩ без одобрение от Конгреса при извънредни ситуации.

Пентагонът заяви, че става дума за допълнителни боеприпаси за ракетни системи "земя-въздух" (NASAMS) и за високомобилни артилерийски ракетни системи (ХАЙМАРС), за 105- и 155-милиметрови оръдия, противотанкови оръжия TOW, противопехотни мини "Клеймор", леко стрелково оръжие и дузина камиони.