"Ливърпул" допусна изненадваща загуба в Лига Европа от "Тулуза" с 2:3 като гост, а незачетен гол на "червените" за 3:3 предизвика много коментари и полемика най-вече в Англия. Двубоят бе съдийстван от българска бригада, начело с Георги Кабаков, а водеща роля на ВАР имаше Драгомир Драганов.

Арон Дьонум откри в 36-ата, а в 58-ата Тайс Далинга удвои за домакините. В 73-тата "Ливърпул" намали с автогол на Кристиан Касерес. Още в 76-ата Франк Магри отбеляза за 3:1, но най-интересното предстоеше.

В 89-ата Диого Жота върна надеждите на "Ливърпул", предвид и дългото добавено време - 7 минути. В неговия край тимът на Юрген Клоп изравни чрез Джарел Куанса и поне за малко изглеждаше, че грандът е избегнал поражението срещу скромния "Тулуза".

Първоначално остана впечатлението, че ВАР прегледът е преминал, като Кабаков посочи центъра. Веднага след това обаче пловдивчанинът бе привикан на екрана от своя колега Драганов. И той прецени, че в развитието на атаката преди младока и кадър на академията на "Ливърпул" Куанса да вкара, Алексис Макалистър е играл с ръка.

Някои анализатори на Острова, като бившите играчи на "Ливърпул" Джейми Карагър и Стив Макманамън, изразиха недоволство от решението. Според други то е било коректно. Ясно е, че феновете на клуба разпъват Кабаков и ВАР в социалните мрежи.

Би Би Си определени намесата на ВАР и преценката като "спорна".

Самият Юрген Клоп също не пропусна казуса, но побърза да изтъкне, че причина за загубата е играта на отбора му, а не толкова съдийството.

"За мен игра с ръка нямаше, заяви германецът в първото си интервю след края на срещата. - Преди малко видях видеозапис, но как мога да взема решение? Топката се отбива в гърдите му (на Макалистър, бел. ред.), след това не виждам контакт в ръката. Може да са имали различни кадри от тези, които гледах. Беше доста преди да отбележим, поради което се запитах къде е нарушението. Не можах да видя ситуацията добре, но ми казаха, че е можело да се даде дузпа за нас в друга. Не знам..."

"Но всъщност съм загрижен повече за начина, по който играхме, ще ми се да се бяхме представили по-добре, ако трябва да съм честен. Това ме тревожи най-много. Трябваше да сме по-агресивни във футболно отношение. Така че загубихме напълно заслужено. Те спечелиха почти всички спорни топки. Отстъпихме в това отношение."

Той продължи с критиките към своя отбор, най-вече за защитата, за това, че "Ливърпул" е допуснал три гола. Почти взехме точка и това нямаше да промени лошото ни представяне, но поне настроението ни щеше да е по-добро, рече Клоп. Трябва да приемем резултата, философски завърши той.

Треньорът бе раздразнен от това, че пресконференцията се проведе на място, покрай което преминаваха скандиращи фенове на "Тулуза". Открито изрази недоволство от случващото се.

"Организацията на този брифинг много прилича на организацията на нашата игра днес", заключи в типичния си ироничен стил Клопо.

А Стив Макманамън беше най-остър в критиките си, говорейки за "пресъдийстване" за TNT Sports. Той недоволстваше най-вече от това, че след въпросния момент с Макалистър се е играло доста дълго и са се случили много други неща преди топката да влезе в мрежата. 

"Удивен съм от всичко това", рече Мака и обърна внимание за много други спорни отсъждания с ВАР в последните дни в Европа и Висшата лига.

На различно мнение бе неговата партньорка в анализите по TNT Sports Рейчъл Браун-Файнс:

"Според мен голът правилно не беше зачетен."

Подкрепи я Джо Коул, бивш английски национал, направил кариера в "Уест Хем" и "Челси", видяхме го наскоро в България на благотворителния мач на Стилиян Петров.

"Беше си игра с ръка. Да, ние всички се чудехме какво гледа ВАР толкова дълго време преди самия гол, но съдията взе правилното решение. Колкото и да не им харесва на феновете и играчите на "Ливърпул", имаше игра с ръка", изтъкна бившият халф.

Не така мисли Джейми Карагър, който в социалната мрежа X нарече решението "позор".

А в коментар в. "Дейли Мейл" се казва, че случаят в Тулуза за пореден път е показал, че когато се вземат решения с ВАР е необходимо да има повече яснота и последователност, тъй като в други ситуации това не се счита за игра с ръка и действието не се връща назад.

Бащата на Луис Диас беше освободен

Луис Диас, който преживя семейна драма през последните две седмици с отвличането на родителите му в Колумбия, започна като титуляр за "Ливърпул" и остана на терена до 81-ата минута.

А малко по-рано баща му беше освободен от похитителите от "Национална освободителна армия". Той заяви, че е изключително щастлив и излезе със символично послание на фланелката "Freedom for Papa", изписано на испански език.

Първоначално майката и бащата на Диас бяха похитени, а малко след това пуснаха жената невредима. Преди часове всичко най-сетне приключи, след като и бащата се прибра у дома, така ужасът за семейството на футболиста свърши.

Кирил Десподов отново направи силен мач за ПАОК в Европа

ПАОК направи 2:2 с "Абърдийн" в Солун от Лигата на конференциите, а отново силен мач за гръцкия тим записа Кирил Десподов. Крилото асистира на бразилеца Тайсон за 1:1, а в 81-ата минута бе заменен.

Той направи още няколко добри подавания, които неговите съотборници не оползотвориха. Малко преди да седне на скамейката Десподов също пропусна.

След 4-ия кръг ПАОК води с 10 т., "Айнтрахт" има 9, а Абърдийн и ХИК вече са без шансове за първите две места, съответно с 2 и 1 т.