Йеменското бунтовническо движение "Ансар Аллах" (хуси) разреши на членовете на екипажа на кораба "Галакси лийдър" (Galaxy Leader), похитен в Аденския залив, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, цитиран от ТАСС.

Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан, припомня БТА.

"Към [членовете на] екипажа на задържания израелски кораб се отнасяхме в съответствие с ислямските морални ценности и хуманитарни норми, а също така им беше позволено да се свържат със семействата си", гласи откъс от изявлението му, цитиран от пресслужбата на армията на хусите в Телеграм.

Хусите, припомня Салам, по-рано предупредиха, че "израелски кораби или кораби, сътрудничещи с врага (Израел), ще станат [мишени] поради бруталната агресия и несправедливата обсада на ивицата Газа". Той добави, че завземането на кораба "Галакси лийдър" е извършено "в знак на солидарност с народа и съпротивата на ивицата Газа".

На 19 ноември телевизионният канал "Ал Хадат" цитира източници, според които хусите са заловили израелския товарен кораб "Галакси лийдър" с екипаж от 22 членове от различни държави във водите на Аденския залив. Представителят  на "Ансар Аллах" Яхия Сария потвърди завземането, като добави, че корабът е бил изтеглен на буксир до йеменския бряг, а екипажът е бил задържан. 

Пресслужбата на израелската армият отрече корабът да е израелски.

Според специализирания сайт Marine Traffic корабът плава под флага на Бахамските острови. По-късно японската агенция Киодо информира, че оператор на кораба е японската компания "Нипон Юсен".