Палестинската автономия обсъжда с представители на САЩ план за управление на ивицата Газа след края на войната, съобщи "Блумбърг нюз" (Bloomberg News), позовавайки се на изявление на палестинския министър-председател Мохамад Ибрахим Щайе.

Предпочитаният изход от конфликта би бил ислямистката групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, да се превърне в сътрудник под ръководството на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), като помогне за изграждането на нова независима държава, която да включва Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим, заяви Щайе в интервю за "Блумбърг нюз", цитиран от Ройтерс.

"Ако те ("Хамас") са готови да постигнат споразумение и да приемат политическата платформа на ООП, тогава ще има възможност за разговори. Палестинците не бива да бъдат разделяни", каза Щайе, като добави, че целта на Израел да разгроми напълно "Хамас" е нереалистична.

Израел обеща да унищожи подкрепяното от Иран палестинско движение "Хамас", след като ислямистки бойци извършиха редица нападения срещу градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки около 240 заложници, отбелязва Ройтерс.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа, откакто Израел започна ответни военни действия в отговор на трансграничното нападение, са били убити най-малко 17 170 палестинци, а 46 000 са били ранени.