Кораби на китайската брегова охрана са използвали водни оръдия срещу филипински кораби, които са доставяли провизии на войници, разположени в спорна плитчина в Южнокитайско море, съобщи филипинското правителство, цитирано от ДПА и БТА.

Един от филипинските кораби е получил "тежка" повреда на двигателя, а мачтата на друг кораб е била счупена, след като е бил ударен от "пълната сила на водното оръдие на китайската брегова охрана", се казва в изявление на Националната оперативна група за Западнофилипинско море. Друг кораб е бил блъснат от кораб на китайската брегова охрана, се казва още в съобщението. 

Филипинските плавателни съдове са били на път към плитчината Втори Томас, наричана във Филипините плитчина Аюнгин, която се намира на 105 морски мили (195 км) западно от филипинската провинция Палаван и е в изключителната икономическа зона на Филипините.

"Осъждаме за пореден път непровокираните действия на Китай, изразяващи се в принуда и опасни маневри срещу легитимна и рутинна филипинска ротационна и снабдителна мисия на плитчината Аюнгин, които изложиха на риск живота на нашите хора", заяви оперативната група. 

Китай, който претендира за почти цялото Южнокитайско море, предприема все по-агресивни действия в района през последните години. Той пренебрегва решение на международен арбитражен съд от 2016 г., според което няма правна или историческа основа за експанзивните си претенции, отбелязва ДПА.

Китайската брегова охрана съобщи, че вчера японски риболовен кораб и няколко патрулни кораба са навлезли във водите около спорни острови в Източнокитайско море, предаде Ройтерс.

За островите, наречени Дяоюй в Китай и Сенкаку в Япония, претендират и двете държави. Китайската брегова охрана заяви, че е предприела необходимите мерки в съответствие със закона, за да прогони японските кораби.