"Временно засилване на охраната по границата с Румъния няма да бъде проблем за България."

Така премиерът Николай Денков отговори на журналистически въпрос, помолен да коментира едно от условията, поставени от Австрия за смекчаване на позицията ѝ за влизането ни в Шенген.

„Ако бъде въведено временно, това не е проблем за нас. Такива временни мерки са въведени на много места, например между Австрия и Германия“, каза той.

Денков говори пред български журналисти в Брюксел преди началото на двудневния Европейски съвет.

Стратегията ни за Шенген е да преговаряме за сухопътните граници, каза още премиерът. Страната ни е подготвила предложение и ще го изпрати на Австрия. Като медиатор в преговорите ще бъде използвана Европейската комисия. Вчера Денков е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с румънския президент Клаус Йоханис и австрийския канцлер Карл Нехамер. Всички имат желание разговорът за Шенген да продължи, увери министър-председателят.

„Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с логиката на развитие на ЕС. Това, което се опитваме, е да избегнем необходимост от ново влизане на Шенген в Европейския съвет, което изисква единодушие“, каза Денков.

Няма и разговори за разделяне на България и Румъния. Румънските власти никога не са обсъждали въпроса нито двустранно, нито в дискусии с европейските партньори. По думите на Денков очевидно Австрия иска да успокои гражданите си, че по пътя от Турция пред Източните Балкани и България ще бъде много по-трудно да се стигне до нейната територия.

В отговор на въпрос премиерът призна, че Унгария е поискала да премахнем таксата за идващия към нея руски газ, като е заплашила в противен случай с вето за Шенген:

„Добре е да се знае. Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво, съобщение, че ако не махнем таксата, те ще наложат вето за Шенген. Така че решихме, че няма нужда в този момент да ни спъват важни, но не така решаващи стъпки.“

Европейските лидери ще преразгледат и бюджета на ЕС, или Многогодишната финансова рамка (МФР).

"За България един от приоритетите за бюджета е миграцията. И това не е само заради стремежа ни към Шенген, а и защото сме гранична държава. Колкото по-добре пазим границата, толкова по-добре и за нас, и за ЕС", смята Денков.

Другият приоритет е Украйна и помощта за нея.

„Ние я разглеждаме като помощ за Европа и в частност за България като страна от Източна Европа. След Украйна може да има следващи държави. Трябва да помним, че ако Украйна падне, разходите, които обсъждаме в момента, ще бъдат в пъти по-малки, отколкото ще е необходимо, за да предотврати Европа евентуална агресия. Така че тези средства в момента са инвестиции в бъдещето“, коментира Денков.

Орбан непреклонен - не вижда шанс за преговори с Украйна

Малко по-рано унгарският премиер Виктор Орбан не даде знак, че смята да подкрепи започване на преговори с Украйна.

„Ако не сте изпълнили предварителните условия, няма шанс“, каза той пред журналисти.

Вчера Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро за Унгария в опит да накара Орбан да размисли. Парите са по националния план на страната за възстановяване и развитие. Те бяха блокирани заради проблемите с върховенството на закона.

Клуб Z попита Денков дали според него има начин България да убеди Унгария да не блокира преговорите и помощта за Украйна така, както Будапеща ни принуди да премахнем таксата за пренос на руски газ.

„Нека не смесваме двете неща. Таксата е нещо, което имаше значение за българския бюджет, за балансиране на пазара за горива, но не е решаваща от гледна точка на общата политика на Европа. Решаваща за Украйна е общата политика на Европа. България може да помогне с ясни аргументи. Сигурен съм, че когато се обсъждат, ще бъдат чути от другата страна. И ще бъдат приети“, отговори премиерът.

Той бе помолен да коментира и статията на „Политико“, според която дерогацията, позволяваща на България да продължи вноса на суров руски петрол по море помага на военния бюджет на Москва.

„Препоръчвам на всеки, който иска да коментира статията, да я прочете от край до край, за да види, че България изобщо не е някакво изключение. Смисълът на статията е, че Русия намира начини да избегне различните елементи на санкциите, наложени срещу нея. В случая говорим за петролните. Ще видите, че България е една от страните, попадащи в този набор от нарушения. Това са нарушения, които използват различни танкерни компании, за да успеят да ицзбегнат санкциите. Това, което знаем, е, че България има разрешение от ЕК да действа по този начин. Една от причините е, че няма лесен начин да бъдат наложени санкции. Например едни от коментарите, които се чуват, е защо минават танкери в европейски води, ако петролът в тях е над 60 долара за барел. Как да ги спираме? С военни кораби ли?“, попита Денков.