Германските власти са задържали общо четирима заподозрени членове на ислямистката терористична организация „Хамас“ в Берлин и Ротердам. Те са подготвяли атентати срещу еврейски институции в Европа, като за целта е трябвало да открият склад на „Хамас“ с оръжия, депониран преди време в неназована европейска държава.

Един от арестуваните е трябвало да открие този склад. Оръжията за него - да бъдат транспортирани до Берлин и с тях да се извършат евентуално нападения срещу еврейски институции. По данни на Федералната прокуратура трима от заподозрените са пътували няколко пъти от Берлин към различни дестинации през октомври в търсене на оръжията.

Поради това властите обявиха, че са арестували следните лица: родения в Ливан Абделхамид Ал А., египетския гражданин Мохамед Б. и холандския гражданин Назих Р. Заповедите за арест са издадени от Федералния съд. Ибрахим Ел-Р., роден в Ливан, е бил временно арестуван.

Три ареста са извършени от служители на Федералната криминална служба в Берлин. Назих Р. е арестуван от холандската полиция в Ротердам въз основа на европейска заповед за арест. Заподозрените са на възраст между 33 и 56 години. Те са обвинени в членство в чуждестранна терористична организация и се твърди, че са имали "тесни връзки с лидери" на военното крило на „Хамас“. По информация на ARD в четвъртък полицията е претърсила пет апартамента и един ресторант в Берлин във връзка с арестите.

За ареста в Нидерландия стана известно в четвъртък във връзка с антитерористична операция в Дания. Арестувани са трима души. Разследващите посочват като причина подозрение в подготовка на терористична атака. Заподозрените, арестувани в Германия, трябва да бъдат изправени пред съдия-следовател от Федералния съд в петък, който ще издаде заповедите за арест, а в случая с Ибрахим Ел-Р. ще реши дали да издаде заповед за арест.

Следите им водят и към Швейцария. Според Службата на главния прокурор на Швейцария двама от арестуваните са членове на „Хамас“ от години и отговарят за дейността ѝ в чужбина. Единият от тях е бил натоварен със задачата да открие въпросния оръжеен склад поне от пролетта на 2023 г. Твърди се, че той е бил създаден от „Хамас“ на по-ранна дата. Федералната прокуратура не съобщава дали мъжете са открили склада.

Възможно е това да не е първото ислямистко терористично нападение, което германските власти успяват да осуетят през последните седмици. В края на ноември полицията арестува двама радикализирани ислямистки младежи, които са планирали да извършат нападение на коледен пазар. Чуждестранна разузнавателна служба е предупредила германските власти за двамата младежи.

В края на ноември германската служба за вътрешно разузнаване издаде спешно предупреждение за ислямски тероризъм. "Опасността е реална и е по-голяма, отколкото е била от много време насам", заяви нейният ръководител Томас Халденванг.