Иля Медведев – синът на бившия руски президент и премиер и настоящ зам.-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, е сред новите 61 лица, вкаран в санкционния списък на ЕС.

Списъкът е част от 12-ия пакет от ограничителни мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Той бе приет вчера от страните членки (Съвета) на ЕС.

28-годишният Иля Медведев носи отговорност за създаването на цифрови услуги в незаконно окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Той координирал проекта „Аз съм руснак“, целящ да осигури руски правителствени услуги на жителите на тези области. Сред услугите са опростена процедура за даване на руско гражданство. В това качество Медведев-младши подкрепя и извършва дейности и политики, подкопаващи и застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

В списъка е вкарана и Анна Цивильова – дъщеря на първи братовчед на президента Владимир Путин. Тя оглавява фондация „Защитници на отечеството“ и Съвета по въпросите на попечителството в сибирската Кемеровска област. Член е и на Съвета на евразийския женски форум. Съпруг на Анна Цивильова е Сергей Цивильов – губернатор на Кемеровска област. Оглавяваната от Цивильова фондация „Защитници на отечеството“ подпомага ветерани, участвали във военните действия в Украйна. Организацията действа и в незаконно анексираните от Русия части на страната, включително в Крим.

В новия черен списък на ЕС фигурират 61 лица и 86 дружества, отговорни за подкопаването или заплашването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Санкционираните дружества са предимно от военния и отбранителния сектори. Над 40 компании са част от руския военнопромишлен комплекс (ВПК). Мерки са наложени и срещу 7 частни компании и един от основателите им.

Сред наказаните са 12 лица от Беларус, участващи в оказването на подкрепа за руската война в Украйна, както и руски официални представители и бизнесмени от отбранителния сектор.

Санкционирани са застрахователната компания „Алфастрахование“, Федералната служба за финансов надзор (Росфинмониторинг) и 4 телекомуникационни компании на окупирани от Русия украински територии.

В списъка са попаднали 14 членове на руската Централна избирателна комисия (ЦИК) и двама членове на областни комисии, отговорни за организирането на незаконните референдуми през 2022 г. и незаконните избори през тази година. Санкционирани са също така участници във военно превъзпитаване на украински деца, включително движението „Доброволци на Победата“, центърът „Авангард“ и Кримският патриотичен център, известен като Кримпатриотцентър.

Съветът санкционира две лица и две дружества от сектора на информационните технологии, които са отговорни за заобикалянето на европейските санкции. Същите мерки са приложени и към лица, разпространяващи дезинформация и пропаганда в подкрепа на руската война в Украйна. Сред тях за телевизионните канали „Царград“ и „Спас ТВ“.

Разширени са критериите за санкциониране с цел включването в списъка на лица и дружества, замесени в силовото превземане на европейски компании, базирани в Русия, както и тези, които се облагодетелстват от такава дейност. Съветът може да остави в списъка и починали лица, ако сметне, че има вероятност активите им да бъдат използвани за финансиране на руската агресия в Украйна или други дейности, насочени срещу суверенитета на тази страна.

Така ограничителни мерки заради войната вече са предприети срещу общо около 1950 лица и дружества.