ЕС одобри 12-ия пакет санкции срещу Русия, става ясно от заключенията на Европейския съвет, приети в първия ден от срещата на върха в Брюксел.

Мерките са заради войната в Украйна.

12-ият пакет включва по-специално забраната за внос на диаманти от Русия в ЕС, предаде АФП, цитирана от БТА.  Москва е обвинена, че финансира част от войната, благодарение на доходоносната търговия с диаманти, която ѝ носи между 4 и 5 милиарда долара годишно

Забраната ще обхване естествените и синтетични диаманти и бижута от януари 2024 г., а шлифованите в други страни руски диаманти – от септември. 

ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол. 27-те страни членки на ЕС също така решиха да разширят тези петролни санкции, за да обхванат втечнения газ, бутана и пропана, използвани по-специално за отопление.

„Европейският съвет приветства приемането на 12-ия пакет санкции“, е записано в заключенията.

Все още не е ясно кога ще започне писмената процедура по окончателното одобрение на новите ограничителни мерки.

Европейският съвет е решен да отслаби още повече способността на Русия да води агресивната си война, включително чрез допълнително засилване на санкциите си, както и чрез тяхното пълно и ефективно прилагане и чрез предотвратяване на заобикалянето им, особено по отношение на високорисковите стоки, в тясно сътрудничество с партньорите и съюзниците. Лидерите приветстват и споразумението за Директивата за определянето на престъпленията и санкциите, свързани с нарушаване на ограничителните мерки на ЕС. Те осъждат и продължаващата военна подкрепа на Иран, Беларус и Северна Корея за войната. 

Интересното е, че пакетът е одобрен от европейските лидери в отсъствието на Австрия, отбелязва „Политико“. Виена до последно се съпротивляваше, тъй като настояваше Украйна да извади „Райфайзен банк“ от черния си списък с компаниите, подкрепящи Русия и войната.

Докато 12-ият пакет от санкции е бил обсъждан, канцлерът Карл Нехамер не е бил в залата, твърди изданието, като се позовава на европейски дипломати. По същото време той е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Австрия е против приемането на тези две страни.

Става дума за съвпадение, твърдят дипломатите.

Отсъствието на Нехамер е ирония, отбелязва обаче „Политико“. Само няколко часа по-рано унгарският премиер Виктор Орбан също напусна залата и остави другите лидери да вземат решение за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна. По-късно той окачестви решението като лошо и обяви, че Унгария не е участвала във вземането му.