Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заяви, че изборът на регулаторите няма да се прави на квотен принцип между неговата партия, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, а ще се търсят най-добрите професионалисти. 

Изказването му идва на фона на заявката на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че ДПС ще получи 1/3 представителство в регулаторите.

Борисов изтъкна, че за това вече има разбирателство между трите партии.

"След промените в Конституцията и приемането на бюджета, следващата тема ще са регулаторите. Сега с Христо Иванов, ДПС и Асен Василев се разбрахме, че ще търсим най-добрите професионалисти, обществено доказани, чисти, независимо кой ги предлага", разясни той.

Като приоритет в момента от управляващите посочиха бюджета на държавата за следващата година, чието второ четене в момента е в пленарната зала.

"Оттук нататък ще се занимаваме с бюджета, защото пряко засяга всеки един човек – от софийската до най-малката община", обясни Бойко Борисов.

Той призова президента Румен Радев по-бързо да подпише указа, с който в "Държавен вестник" да бъдат публикувани промените в закона за мерките срещу Русия, приети на две четения от Народното събрание тази седмица и свързани с отмяната на дерогацията и на таксата за транзит на руски газ през наша територия.

"Защото това е свързано с решението на Унгария дали да наложи вето за влизането ни в Шенген. В Унгария чакат да видят промените обнародвани в "Държавен вестник", каза още Борисов. - 

"Надявам се днес или най-късно утре да приключим с приемането на държавния бюджет за следващата година, основните параметри са ясни, всички общински проекти - над 1500, са включени в общинската програма", коментира и министърът на финансите Асен Василев. 

"Добре е да се каже, предвид многото спекулации дали ще се съберат данъците, че към 18 декември изпълнението на ДДС от сделки в страната е на 98,4 % от планираното, данъците се събират, средства има, ще завършим годината с по-малък дефицит от прогнозирания", изтъкна министърът.

Той добави, че за догодина са заложени доста реалистични приходи и очакванията са без проблем да бъдат спазени маастрихтските критерии.

"Това е напълно безпрецедентен бюджет, в него има 1500 проекта на всички общини, това се случва за пръв път - всички общини, независимо кметовете от коя партия са, безусловно ще получат реализация и хората няма да бъдат делени по цвят и по партия".

Това пък коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

"Когато се говори за вредите от "сглобката", трябва да се говори и за ползите", заяви той.

Цонев отрече да има "вратички" в гласуванат отмяна на дерогацията за внос на руски петрол, за каквито предупредиха от Центъра за изследване на демокрацията.

"Няма вратички, всичко е сметнато. До 31 декември Агенция "Митници" ще направи ревизия и това, което е останало в баките, както ги наричат нефтохимиците, ще бъде описано и ще бъде разрешено от него да се изнесе само количеството, което не може да бъде усвоено от вътрешния пазар и би задръстило екологично страната. Нито лев, нито литър, нищо повече", заяви Цонев.