Липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София ще бъда покрити от Министерския съвет, съобщи кметът Васил Терзиев в социалните мрежи.

На последното заседание на Столичния общински съвет този понеделник, когато за 5-ти пореден път общинарите не успяха да изберат председател и да започнат работа по същество, Терзиев обяви, че тяхното неразбиратество създава редица проблеми, най-наложителен от които са липсващи 72 млн. лв. за разплащане с изпълнителите, за да не загуби общиата 42 млн. лв. за закъснение с проект за инфраструктурата на столицата.

Тогава кметът призна, че ако СОС не започне работа, може да се намери решение и с държавна помощ - която сега е факт.

"Министерски съвет на Република България одобри с постановление допълнителен трансфер за целеви разходи за ВиК инфраструктурата на града ни в размер на 32 156 348 лв. и допълнителен трансфер от 13 573 00 лв. за разходи за охрана на софийското метро за декември, за които също има недостиг в столичния бюджет", заяви той.

Терзиев благодари на премиера Николай Денков и финансовият министър Асен Василев, че са проявили "мъдрост и ангажираност към жителите на София, за разлика от Столичния общински съвет."

"Изключително съм благодарен на моя екип и всички ангажирани дирекции в общината за неуморната отборна работа. Едновременно с това съм засрамен, че отново държавата трябва да спасява най-богатата община в България. И все пак това е пример, че има как общините и държавата да работят в синхрон в полза на гражданите и за практическото разрешаване на техните ежедневни проблеми", добави кметът.