Групата на ГЕРБ в СОС е получила покана за преговорите, които са инициирани от общинските съветници Карлос Контрера и от Вили Лилков и възнамерява да отиде.

Това съобщи в петък Антон Хекимян.

След петия неуспешен опит да бъде избран председател на Столичния общински съвет Лилков и Контрера обявиха намерението си да организират разговори с всички формации, за да се намери изход от тази криза. Досега ГЕРБ отказваше поканите за срещи с ПП-ДБ, както и на кмета Васил Терзиев.

"От тях очакваме да чуем каква им е идеята за разрешаване на проблемите на СОС, но ние оставаме твърда опозиция. Ще разберем на срещата от останалите групи, които също ще отидат, дали се търсят компромисни фигури за избор на председател", каза още Хекимян.

Хекимян, неуспял кандидат-кмет на ГЕРБ, а сега общински съветник, добави, че е видима политическата немощ на най-голямата група в СОС - ПП-ДБ, да събере мнозинство и да посочи председател.

"Тази немощ прераства в спекулациите, че ние трябва задължително и спешно да изберем някакъв временен председател, като да се търсят временни решения в столицата", продължи той. На последното заседание от ПП-ДБ решиха вместо Борис Бонев да предложат да бъде избран за временен председател най-възрастния общински съветник - в конкретния случай Грети Стефанова от ДСБ.

Надцакване

Основният патос на брифинга, който днес дадоха от групата на общинските съветници на ГЕРБ с двете си остриета Хекимян и бившият председател на СОС Георги Георгиев, беше да акцентират, че е решена кризата с парите за канализацията - благодарение на правителството, подкрепяна от ГЕРБ, а не заради действия на кмета Васил Терзиев. Преди това Терзиев имаше няколко тревожни публикации във Фейсбук, че ако не бъде избран председател на СОС и съответно Съветът да заработи, няма да може да бъдет извършени важните разплащания.

"Правителството, подкрепяно от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", реши два много важни проблема на София", обяви Георгиев.

На първо място бил решен проблемът с недостигащите пари за разплащания на ВИК проектите, както и тези за задълженията за охрана на метрото с 46 милиона лева след решение на Министерския съвет.

"Тезата на кмета на София Васил Терзиев и на общинския съветник Борис Бонев, че ако няма техен председател, ще спре работата на София, се оказва неиздържана", добави той.

Общинският съветник от ГЕРБ посочи, че втората победа е на депутатите на ГЕРБ, както и на тези от "Продължаваме Промяната", макар и не всичките от тях, които са взели решение за финансиране за готови проекти през последната една година за над 100 мил. лева, каза още Георгиев. 

По думите му това са важни решения, а единственото, което остана нерешено, е лидерският проблем в СОС. С гласовете на депутатите успяхме да получи подкрепа за 14 страници описани проекти, като Георгиев даде пример  с ремонт на улици и големи булеварди, изглаждане на нова инфраструктура. По отношение на ВИК проектите има спечелено голямо европейско финансиране, за което имаше шанс да се изгуби, допълни той. 

"Тази спекула с парите за канализацията изтече точно там – в канализацията", включи се и Хекимян.

Още вчера Васил Терзиев съобщи във Фейсбук:

"Намерихме решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София. Заедно с Министерския съвет, не с общинския.

Министерски съвет на Република България одобри с постановление допълнителен трансфер за целеви разходи за ВиК инфраструктурата на града ни в размер на 32 156 348 лв. и допълнителен трансфер от 13 573 00 лв. за разходи за охрана на софийското метро за декември, за които също има недостиг в столичния бюджет."

Последва веднага публикация от Георгиев, за да благодари на правителството и да обяви, че "предреченият апокалипсис в София се отлага". Но предложението било на ГЕРБ-СДС. И било осъществено от подкрепяния от ГЕРБ кабинет. Както и да атакува Терзиев:

"Днешното решение на МС показа, че сценарият със загуба на евросредства, ако не бъде избран председател на СОС, е обикновен комарджийски блъф. Точно така го нарекохме преди дни.

Г-н Терзиев, лидерският проблем в София остава! И вие трябва да намерите решение. Правителството, подкрепяно от ГЕРБ, няма да може да ви отпусне нито време, нито воля за неговото решение".

 За какво ще отидат 100-те млн. лв.?

109 инвестиционни проекта на София на обща стойност близо 100 млн. лева бяха одобрени за целево финансиране с окончателното приемане на държавния бюджет за 2024 г.

Близо 34 млн. лева ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. 23 районни кмета и екипът на Столичната община започваме работа по проекти, които ще приключат най-късно до края на 2026 г., обяви днес Терзиев. Като изброи за какво ще отидат отпуснатите от правителството 100 млн. лв.