Да анексираме Узбекистан.

Това призова руският писател националист и подполковник от Росгвардия Захар Прилепин, който е съпредседател на "Справедлива Русия - за истината". Той говори на събитие с името "Заседание на Обединения съвет на командирите на структурите на Захар Прилепин", в което участваха руски командири и партийни функционери.

"Тази тема често се повдига и се експлоатира от нашите врагове, наред с други. Темата за миграцията, мигрантите, възможността от конфликти. Отговорът е прост: раждайте повече деца! Раждайте повече момчета! Тогава това няма да е проблем. Колкото повече руснаците, толкова по-малко проблеми ще имаме с некоректно държащите се новопристигнали. Реално аз искрено искам да присъединим теритотиите, откъдето идват гастарбайтери. На място да ги научим на руски език. Не тук, а там, например, в Узбекистан", следват бурни аплодисменти и Прилепин продължава. "Благодаря. Напълно сериозен съм, не се шегувам. Ние ще продължим да работим по тази програма да отхвърляме документите за разпада на Съветския съюз, което ще ни позволи в даден момент да кажем: "Щом като 2 милиона души от вашите граждани са на наша територия, след като мнозинството от тях са тук, те вече са гласували в подкрепа на това".  

Министерството на външните работи на Узбекистан не се очарова от изявлението на Прилепин и извика посланика на Русия в Ташкент Олег Малгинов да дава обяснения за "провокативните" коментари. Малгинов се оправдал, че коментарите на политика нямат нищо общо с официалната позиция на Кремъл.

Милиони мигранти от бившите съветски републики в Централна Азия работят в Русия. Тяхното присъствие понякога води до етническо напрежение. Анексирането на Крим, а след това на други украински земи от страна на Русия, предизвика тревоги сред някои бивши съветски републики.