Израелската армия обяви, че засилва операциите си срещу "Хамас" в южната част на обсадената ивица Газа, докато САЩ призоваха Израел да направи повече за защита на населението, застрашено от глад, предаде Франс прес.

"Войната ще бъде продължителна", предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху своето правителство, отдавайки почит на 153-мата войници, загинали от началото на сухопътната офанзива в Газа на 27 октомври. "Плащаме много висока цена за войната, но нямаме друг избор, освен да продължим да се сражаваме."

След сраженията, които причиниха огромни разрушения в северната част на палестинската територия, армията обясни, че сега съсредоточава основните си операции в издирване на лидери на "Хамас" в град Хан Юнис в южната част, където са се стекли голям брой цивилни, избягали от войната на север.

Днес град Витлеем на окупирания Западен бряг, където според християнската традиция е родното място на Исус Христос, се подготвяше за мрачна Коледа, изоставен от вярващите, отбелязва АФП. В същото време бомбардировките в Газа продължават с пълна сила.

Предвид тежките жертви сред палестинското мирно население САЩ, които са по традиция съюзник на Израел, все по-често настояват за преминаване към по-целенасочени операции във войната срещу "Хамас", започнала на 7 октомври след безпрецедентно нападение на територията на еврейската държава, извършено от ислямисткото движение. В отговор Израел обеща да "унищожи" "Хамас", който е на власт в Газа от 2007 г. насам, като обстрелва територията, която е под пълна обсада от 9 октомври.

Според Белия дом по време на телефонен разговор с Бенямин Нетаняху вчера президентът на САЩ Джо Байдън е "подчертал решаващата необходимост от защита на цивилното население".

Доклад на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването съобщава, че при тези операции са загинали 20 424 души, много от които жени, тийнейджъри и деца.

След град Газа "ние се обръщаме на юг и съсредоточаваме основните си операции върху друга крепост на "Хамас" - Хан Юнис", обясни говорителят на армията Джонатан Конрикус, като добави, че боевете на север "ще продължат, може би с по-малка интензивност".

Израелската армия съобщи, че през изминалото денонощие са били поразени около 200 цели. В северната част на Газа войниците са открили "оръжеен склад в непосредствена близост до училища, джамия и медицински център", който е съдържал "пояси с експлозиви, пригодени за деца, десетки минометни и стотици други снаряди, както и разузнавателни материали", според армията.

БТА